Henrik Stenson slår ut på Yas Links 16:e hål under lördagens spel. Bild: Getty Images

DP World Tour

Yas Links – från sandöken till världsbana

Det är skotskt i ledning inför sista dagen av årets första tävling på DP World Tour – på Yas Links i Abu Dhabi. Ett kargt område vid Persiska viken som förvandlats till en av världens bästa banor.

Text: Bo Steffensen • 2022-01-22 Uppdaterad 2022-01-22

Årets första tävling på DP World Tour spelas på Yas Links i Abu Dhabi.
Tidigare har touren spelat på Abu Dhabu GC. I år är det Yas Links som gäller.
Banan ligger på Yas Island, ett kargt område vid Persiska viken som förvandlats till en plats med, bland annat, sju hotell, marina, temapark och en Formel 1-bana, Yas Marina Circuit.
Golfbanan ligger mittemot F1-banan, på andra sidan motorvägen.
Yas Links tog tre år att bygga. Den stod klar 2010 och är designad av Kyle Phillips. Den är 6 790 meter lång, par 72. Åtta av hålen går längs kustlinjen.
En linksbana med hårda, ondulerade greener, fairways som ”rullar” fram, tuffa avrinningsytor, skarpa bunkrar och en vind från havet som kan ändra förutsättningarna rejält för spelarna.
Golf Digest rankar den som 48 på sin 100 bästa banor i världen-lista.
– Jag tycker banan är i otroligt skick. Visuellt finns det några hål som är lite skrämmande från tee eftersom man ser att det finns lite problem här och där, men et finns gott om plats. Det är en Kyle Phillips-bana, han designade Kingsbarns, så det är stora, stora ondulerade greener, säger Rory McIlroy, till DP World Tour, om banan.

Bilder: DP World Tour

Världssjuan Viktor Hovland, som treputtade från 1,5 meter på sista hålet, är tre slag efter inför sista dagens spel av Abu Dhabi HSBC Championship.
– Banan är en bra test tee till green. Får man lite sidvind måste man veta vart bollen går från tee. Greenerna är intressanta. Det finns massor av lutningar men det är nästan inga platta områden, sa han tidigare i veckan.
Ian Poulter är inne på samma linje.
– I vind är det ett svårt test. Men det är en listig golfbana, sättet den ringlar sig runt dig, de två niorna. Här finns några riktigt fina pinnplaceringar, några kan sitta precis på kanten till vattnet.

Både Poulter (–7) och Hovland (–8) har lyckats hantera banan väl och är bra med inför söndagens avgörande.
De är fyra respektive tre slag efter Scott Jamieson (–11) som närmast skuggas av Shane Lowry och Thomas Pieters, båda –10.

Alexander Björk, som gick runt på par, är bäste svensk. Björk (68, 71, 72) är –5 totalt och delad elva inför finalvarvet.
Kristoffer Broberg (69, 74, 69) avslutade med två birdies och tog sig upp till –4, ett slag bakom Björk.
Även Marcus Kinhult och Henrik Stenson tog sig förbi kvalgränsen men ingen av dem hade någon lyckad lördag.
Kinhult kom in på 74 slag (+4 totalt), Stenson på 75 (+6).

LEDARTAVLA


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Steffensen • 2022-01-22
TournyttAbu Dhabi HSBC ChampionshipDP World TourYas Links
Rulla till toppen