Xander Schauffele, USA, leder OS inför sista ronden. Foto: Getty Images

OS Tokyo

Fyra spaningar från tredje ronden

Får Schauffele revansch på hemmahoppet? – Spelarna älskar spelen – Lee Trevino klipper Smiths hockeyfrilla – Så kan OS-golfen bli ännu roligare

Text: Olof Åsgård • 2021-07-31 Uppdaterad 2021-07-31

För svenskt vidkommande blev tredje dagens OS-golf ingen rolig dag. Alex Norén kunde helt plötsligt varken slå bra närspelsslag eller putta och rasade nedåt i listan samtidigt som Henrik Norlander inte fick till ronden han behövde. Norén är på 17:e plats, sju slag bakom ledande amerikanen Xander Schauffele och Norlander är delad 49:a. I morgon väntar ett drama där många starka spelare från olika länder kommer slåss om medaljerna och utmana Schauffele om guldet. 

Får Schauffele revansch på hemmahoppet?
Hideki Matsuyama har tagit sig an uppgiften att vinna OS-guld i hemlandet bra hittills och efter tre varv är han ett slag bakom ledaren Xander Schauffele.
Senast de gick i ledarboll tillsammans var i april på Augusta National. Då var japanen i ledning med tre slag och amerikanen sköt bort sig tidigt på finalronden och Matsuyama kunde hålla ifrån och vinna en grön kavaj. Det här ville inte Schauffele bli påmind om men är inte förvånad att de återigen spelar tillsammans i sista grupp.
– Jag kommer vinna den där gröna kavajen någon gång och när du spelar mot de bästa i världen så kommer du stöta på dem ofta. Vi spelar i ledarboll imorgon och jag är säker på att vi kommer göra det fler gånger kommande år, säger amerikanen till Golf Channel.
Vi får se om amerikanen förstör festen för japanerna eller om Matsuyama återigen går segrande ur striden. Men guld för Schauffele skulle också ha japansk prägel då amerikanens mammas familj emigrerade från Kina till Japan och mormor och morfar fortfarande bor i Tokyo. 

Spelarna älskar spelen
Inför OS var det ingen som visste vad som väntade. Rory McIlroy som representerar Irland hade varken OS-feber eller spelhumör när han anlände till Tokyo. Nu är han delad femma i tävlingen och ser redan fram mot OS i Paris om tre år.
–  Att vara en del av något så mycket större än mig själv och vår sport är verkligen speciellt. Jag visste inte om det här skulle bli mitt enda OS men jag ser redan fram mot Paris, säger McIlroy. 
Vissa spelare bor i OS-byn. Britten Paul Casey älskar det. Allt från störande idrottande grannar till tvätt som hänger på tork i fönstren.
– Det har varit helt fantastiskt, säger Casey. 
Även ute på banan märks det att spelarna gillar upplevelsen och att spela för sitt land. Shane Lowry och Rory McIlroy spelade tillsammans tredje ronden och pushade varandra hela dagen. 

Lee Trevino klipper Cameron Smiths hockeyfrilla
Amerikanen Lee Trevino vann sex majors under 70- och 80-talet. Han är 81 år idag och är inte den Lee Trevino som klipper australiern Cameron Smiths hockeyfrilla. Den Lee Trevino som gör det har en hårsalong i Jacksonville och fick sitt förnamn efter att hans pappa så många gånger fått frågan ifall han var släkt med den framgångsrike golfaren. Den unge Lee Trevino har även gjort hårjobb på svenske Jonas Blixt.  

Så kan OS-golfen bli ännu roligare
Redan när golf gjorde OS-comeback i Rio 2016 var många besvikna över upplägget – fyra ronder individuellt slagspel. Precis som vanligt och precis lika tråkigt. Men i OS funkar det här formatet bättre än på de flesta vanliga proffstävlingar. Att spelfältet bara består av 60 spelare istället för 156 är mycket bättre, för spelarna men framförallt för TV-tittarna. Vi slipper start från två olika tee och vid två olika tillfällen. Det bara förvirrar och gör det omöjligt att veta om förmiddagsledaren spelat bra eller bara okej. (Väder och tidsnöd gjorde dock att två tees-greppet anammades även på tredje ronden, vilket direkt sänkte tittarupplevelsen… ytterligare). 
Det individuella slagspelsformatet får gärna vara kvar och antal platser desamma, men bemanningen sker utifrån världsrankingen där de 60 främsta har en plats. Även om det innebär att golfande amerikaner och sydkoreanskor tar över hela OS-byn. 
Nationsbredden löser vi genom att utöka golfgrenen med lagtävlingar där varje land får skicka ett tvåmannalag vardera i grenarna herr, dam och mixed. Vem hade inte velat se syskonen Frida och Marcus Kinhult lira mixed foursome i Paris? 
Med fler golfgrenar på OS-schemat kan Sydkorea och USA ha 30-talet dam- respektive herrspelare på plats i singeltävlingen. Sverige kanske får med någon singelspelare men framförallt kan vi pussla ihop starka lag. Jag ser framför mig att Vincent Norrman får välja vem av Haningeklubbkompisarna Broberg och Norén som han vill spela med. På damsidan skickar vi Annika Sörenstam och Liselotte Neumann (som just nu ligger etta och två i U.S. Senior Women’s Open) och Kinhults fixar hem guldet i mix. Och när vi ändå är igång så bör ju såklart en longdriving-range byggas upp längs Champs-Élysées. Där kan Sandra Carlborg hålla låda och driva hem historiens första OS-guld i longdriving till Sverige. Vad tror ni om korthålsgolf i OS förresten?




Text: Olof Åsgård • 2021-07-31
TournyttHideki MatsuyamaOS TokyoRory McIlroyTournyttXander Schauffele
Scroll to Top