Norge testar IT-lösning för att snabba upp spelet. Foto: Getty Images

Golfnorge

Trafikljusmodell ska snabba upp spelet

Den norska IT-lösningen reglerar speltempo och hittar golfbanors flaskhalsar.

Text: Olof Åsgård • 2023-05-11 Uppdaterad 2023-05-11

Teknikföretaget EasyFlow har de senaste åren utvecklat en tjänst som ska göra det enklare för spelare, tävlingsledning, domare och greenkeepers att hålla ett jämnt och bra flöde ute på golfbanan. Till hjälp använder de trafikljusmodellen.

Grönt ljus: Din grupp spelar banan i rätt tempo.

Gult ljus (orange): Din grupp spelar mellan tre och sju minuter långsammare än schemat och bör spela mer effektivt. 

Rött ljus: Din grupp är mer än åtta minuter efter schemat och skapar på så sätt kö bakom er. 

– Det började med en idé jag fick som domare i en tävling redan 2019. Jag såg att det var dåligt flyt, och tänkte att det måste finnas en lösning på det här. Som dataingenjör var det naturligt att komma med en teknisk lösning, säger Tor-Erik Berg, skapare och grundare av EasyFlow, till Norsk Golf.

Själva lösningen blev en mobilapplikation som spårar alla grupper spelare och kan se var de är på golfbanan och hur de ligger till tidsmässigt. 

Förutom hjälp med tempot på banan kommer EasyFlow kunna ge viktig feedback till klubbarna om vilka hål och var på hålen det brukar bli kö.
– Om det visar sig att det ofta är kö vid ett specifikt hål kan klubben vidta åtgärder just där för att förebygga problemet i framtiden. Det kan till exempel vara att klippa ruffen eller ta bort en bunker, säger Berg.

Förra säsongen genomfördes ett pilotprojekt  med EasyFlow på två norska golfklubbar – Haga GK och Drøbak GK. 

– Det här är ett väldigt intressant koncept som kan ge oss mycket information om vår bana. Vi kan se vilka som går långsamt, var de potentiella flaskhalsarna finns och få feedback på hur banan är ur ett flödesperspektiv, säger Erik Solberg, klubbchef på Haga GK.

– Den här tjänsten bör integreras i andra appar och produkter. Första intrycket är i alla fall väldigt bra och vi kommer att fortsätta med pilotprojektet den här säsongen, säger Jens Gilboe, klubbchef på Drøbak GK.


Text: Olof Åsgård • 2023-05-11
NyheterGolfnorgeGolfsverigeNyheter
Rulla till toppen