Greg Norman under välkomstpartyt inför veckans tävling utanför Chicago. Bild: Getty Images

LIV Golf

Norman: “Jag hoppas majors fortsätter vara Schweiz”

LIV-bossen Greg Norman argumenterar vidare för världsrankingpoäng och att de fyra majortävlingarna ska förbli oberoende.

Text: Bo Steffensen • 2022-09-15 Uppdaterad 2022-09-15

Argumentationen mellan Greg Normans nya saudifinansierade LIV Golfs Series och PGA Tour/DP World Tour fortsätter.
PGA Tour har ju, som bekant, stängt av de spelare som skrivit på för LIV. PÅ DP World Tour ligger däremot sanktioner och böter på is just nu. Frågan ska avgöras i domstol i februari.
De fyra majortävlingarna The Masters (Augusta National), The Open (R&A), US Open (USGA) och PGA Championship (PGA of America) har egna huvudmän och i nuläget finns inget uttalat förbud för LIV-spelare att delta i någon av dem.
Men USGA-chefen Mike Whan och R&A-chefen Martin Slumbers har antytt att kvalificeringskriterierna kan komma att ändras.
LIV-tävlingarna spelas över 54 hål, utan kvalgräns, med 48 spelaret och shotgun-start. De är heller inte berättigade till några världsrankingpoäng. För det krävs, bland annat, att tävlingarna spelas över 72 hål, kvalgräns efter 36  hål och startfält på minst 75 spelare.
I början av juli skickade LIV Golf Invitational Series in en ansökan till styrelsen i OWGR (Official World Golf Ranking). Inget har dock ändrats sedan dess.

Greg Norman har enträget uppmanat majortävlingarna och OWGR att förbli neutrala. Spelarna på LIV halkar långsamt ner påp världsrankingen.
I en intervju med Sudney Morning Herald påpekade Greg Norman bland annat att den nyligen spelade BMW PGA Championship på DP World Tour blev en 54-hålstävling på grund av drottning Elizabeths död.
– Med all respekt till drottningens bortgång, men var konsekvent. OWGR kommer att bli föråldrat om de inte accepterar LIV. Om de vaknar i slutet av året och Dustin Johnson är rankad 102:a i världen, ger inte det anledning att skratta åt OWGR?  Det finns två vägar de kan gå; de kan antingen lägga ner eller inkludera LIV på OWGR. Och så är alla glada efter det, säger Greg Norman.
– PGA Tour har ingen rätt har ingen rätt att säga till majorarrangörerna vad de ska göra. De är oberoende organisationer. Visst, en del medlemmar sitter i deras styrelser. Jag fattar det. Men om du är ett oberoende tv-sändningsbolag så skulle du ifrågasätta värdet av din investering om du inte får det starkaste startfältet i var och en av de fyra majortävlingarna. Jag hoppas att de fortsätter att vara Schweiz, säger Greg Norman.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Steffensen • 2022-09-15
NyheterGreg NormanLIV Golf Invitational SeriesMajorsNyheterOWGR
Scroll to Top