Genrebild. En hacker-attack i USA har skapat problem för många svenska golfklubbar. Foto: Getty Images

Golfsverige

Hundratals svenska klubbar drabbade av IT-haveri

En ransomware-attack i USA har lett till stora problem och irritationsmoment för de flesta av Sveriges golfklubbar.

Text: Jesper Johansson • 2021-07-06

Har du haft svårt att komma in på din hemmaklubbs hemsida på sistone? Du är inte ensam.
På grund av den ransomware-attack som genomfördes i USA förra veckan har flera svenska golfklubbar drabbats, för att inte säga de flesta. Detta då företaget TietoEVRY använder sig av en tjänsteplattform som Kaseya tillhandahåller. Mjukvaran från Kaseya är den som har hackats vilket bland annat lett till att ett flertal Coop-butiker tvingats hålla stängt då kassasystemen inte fungerar.

Än så länge är det oklart när attacken är över och systemet börjar fungera igen, men så länge kommer många svenska klubbar att drabbas och så på många sätt.
Dels då många svenska klubbar använder sig av en tjänst kallad Dynamaster. Detta är ett system som används för att klubbarna ska ha en fungerande hemsida, vilket är anledningen till att en hel del golfklubbars sidor ligger nere.

Dessutom fungerar inte flera av de andra system som används på majoriteten av Sveriges golfklubbar. Här är en lista:

  • OnTag Scorekort-appen
  • DynaMaster-sidor
  • VX-webben
  • Utskrift av scorekort för tävling
  • Utskrift av scorekort från Golfterminalen
  • Utskrifter av scorekort från GIT Online
  • Utskrifter av scorekort från Sweetspot 
  • Gästundersökningar

Det här innebär i praktiken att många golfklubbar inte kan skriva ut scorekort via den automatiserade funktionen som du helt säkert sett tidigare om det inte är en sällskapsrond. I tider då golftävlingar spelas ofta har det här skapat problem. Handskrivna scorekort kommer att behöva användas för att lokala tävlingar ska kunna spelas och en hel del administrativt arbete kommer behöva göras av klubbar och tävlingsledning som i vanliga fall inte hade behövt ske.

Vi har pratat med ett antal klubbar och i det vardagliga skapas nu problem som inte hade uppstått i vanliga fall.
– Ja, vår hemsida ligger ju nere så där tappar vi möjligheten att kommunicera. Även så via våra nyhetsbrev där vi skriver om olika menyer och liknande. Vi kan få ut scorekort för sällskapsronder via starttidschemat men inte till tävlingar. Det är sjukt hur skört det är, hur en attack i USA kan påverka oss så mycket, säger en person arbetandes på Katrineholms GK.

När Svensk Golf pratar med Ove Ellemark, kommunikationschef på Svenska Golfförbundet, är det fortsatt oklart när systemen väl ska fungera igen.
– Det är oklara prognoser på grund av en komplicerad attack. Dynamaster är en populär lösning för klubbarna men jag kan inte säga hur många det är som faktiskt drabbas. Det är förstås tråkigt men det går inte att ge några prognoser just nu.
– Mitt råd till Sveriges klubbar är att följa leverantörernas egna rapporter.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Jesper Johansson • 2021-07-06
NyheterGolfsverige
Scroll to Top