Puttbanan har 18 hål med propra vita teekulor och vajande flaggor där längdkontrollen och förmågan att läsa greener ska testas till det yttersta. Bild: Lennart Hyse

Golfsverige

Här är Bro Hofs nya puttningsbana

Det är 18 hål som sjuder av hisnande dramatik och ren golfglädje. På fredag öppnar Bro Hof Slotts nya puttningsbana för spel.

Text: Eric Franzén • 2022-08-24 Uppdaterad 2022-08-24

Den kan skymtas i ögonvrån, strax vänster om det karaktäristiska klubbhuset. Belägen på en höjd breder Bro Hofs puttningsbana ut sig på över 12 000 kvadratmeter, med väl valda vyer från The Stadium Course och Mälaren som bakgrundsfond. Det är totalt 325 krävande meter som ska avverkas med en av bagens lynnigaste klubbor i handen. Uppdelat i 18 hål med propra vita teekulor och vajande flaggor där längdkontrollen och förmågan att läsa greener ska testas till det yttersta.
– Jag tror att detta är något många kommer att se som ett tillägg till sin vanliga 18-hålsrunda, och köra den efteråt. Det tar ungefär en timme att spela den för en fyrboll. Det är snabbt gjort och väldigt kul, säger Björn Örås, Bro Hof Slotts ägare och grundare. 
– Den är tacksam att tävla på. Det är grejen, tillägger VD:n och banchefen Jonas Lindgren.

Det potentiella användningsområdet är brett. Vid sidan av sällskapsmatcher mellan medlemmar och gäster kan den också bli en vital del av företagsevents. Ja, i förlängningen möjligen också stå värd för uppvisningsmatcher under framtida tourtävlingar.
På banan väntar en medryckande spelupplevelse som tar avstamp i svackor, kullar och konturer – och som i olika grad kastar oss mellan hopp och förtvivlan. Det rör sig om allt från direkta puttar där din bollstart nästan uteslutande dikterar slutresultatet till hål där både fantasi och kreativitet behövs för att lirka fram den bästa vägen mot flaggan. 
Inspirationen till satsningen kommer inte helt oväntat från The Himalayas i St Andrews. Den utmanade puttningsbanan i The Old Course närhet som kan spelas över både nio och 18 hål.     
– Vi har dragit konceptet längre än så och har försökt göra en riktig puttningsbana. Det är inte äventyrsgolf utan bygger på riktiga puttar som du kan hitta på banan i verkligheten. Vi har en otrolig variation. Här finns det typiska birdieputtar på tre hål. Det är puttar på fyra till fem meter. Sedan har vi tre riktigt långa rackare som är ända upp till 40 meter. De påminner om linksputtar. Vi har puttar som går uppför, nedför och på skrå. Ja, vi har all variation, säger Björn Örås. 

KM i puttning

Det är Örås och Lindgren själva som har ritat banan, där sträckningen leder oss runt den massiva gräsytans 18 interna greener. Samtliga av varierande karaktär med tillräckligt utrymme för att hålen ska kunna flyttas inom en radie på tre till fyra meter. Designprocessen beskriver de som organisk, där de stått ute på marken i ur och skur och värkt fram de blivande hålen med hänsyn till markens möjligheter och begränsningar. 
– Vi har lagt ner väldigt mycket tid på detta måste man säga. Mellan hål 8 som är längst ned och hål 18 som är högst upp är det säkert sju till åtta meter i nivåskillnad, vilket gör att det inte var helt lätt, konstaterar Jonas Lindgren och fortsätter:
– Allt är sått med PennA4, alltså samma greengräs som vi har på The Stadium Course och The Castle Course. Det är en stor green, men med 18 greener inne i den. De har vi byggt med dräneringsgrus och allt sådant. Sedan har vi en annan sand undertill på bi-ytorna. Det finns också 27 fairwayspridare där ute. 

Den 10 september testas puttbanan för första gången i skarpt läge då Bro Hof Slotts KM i puttning äger rum. Under den närmaste månaden välkomnas också alla greenfeegäster att ta chansen och utforska vad deras puttning verkligen går för.
– Den kommer att vara gratis för alla som spelar här under minst fyra veckor så att alla kan testa den. Sedan ingår fritt spel där i årsavgiften för alla medlemmar. För gäst till medlem kommer det att kosta 150 kr att spela den medan greenfeegäster betalar 300 kr, säger Jonas Lindgren.Text: Eric Franzén • 2022-08-24
Banor och resorBanorBanor och resorBro HofGolfsverige
Rulla till toppen