Läckra höstfärger på femte hålet på niohålsslingan Hermelinen på Luleå Golfklubb. /Foto: Mickael Tannus

Bildspecial

Dröm dig bort till golfsäsongen

Kallt, regnigt och grått. Just nu behöver vi mer än någonsin drömma oss bort till klippta greener och hålade birdieputtar. Här bjuder vi på härlig inspiration från året som passerat.

Text: Oskar Åsgård • 2020-12-29 Uppdaterad 2021-01-01

Medan regndropparna idogt slår mot fönsterrutan är det betydligt mer inspirerande att låta blicken riktas mot skärmen och gotta ner sig i några av de vackraste bilderna som vi publicerat i Svensk Golf under det gångna året. Passa på att göra det du med här nedan och låt tankarna sväva iväg till den golfsäsong som väntar runt hörnet. Tänk på morgonronder i soluppgången, den där första vinter- eller vårronden då du förhoppningsvis får slå årets första birdieputt och självklart den där sommarronden med bästa vännerna som aldrig tar slut en ljum junikväll.

Här är nio häftiga golfvyer som figurerat i Svensk Golf under 2020.


Vintergolfare på elfte hålets green på Flommens GK i Skåne. /Foto: Mickael Tannus

Nr 1/2020 – Flommens GK, hål 11

I årets första utgåva tog vi med er till Flommens GK, där golfen aldrig stannar. Åtminstone inte för de idoga vintergängen som trotsar väder, vind (och i någras ögon kanske även förnuft) genom att ge sig ut på golfbanan oavsett vilken månad kalendern talar om att det är. Du hittar hela reportaget här.


Den förföriska niohålaren på Björklidens GK/Lapland Resorts är Sveriges mest unika golfupplevelse. /Foto: Jacob Sjöman

Nr 2/2020 – Björklidens GK, hål 5/14

Hur listar man egentligen Sveriges 25 vackraste golfhål? Närmast omöjligt förstås, det finns gott om bildsköna alternativ att välja bland i vårt rika golfland. Men vi gjorde ett försök, som mynnade ut i den här listan. En given plats på listan hade Björklidens 5:e/14:e hål (det finns två utslagsplatser).


Det 13:e hålet på Torekovs GK, med den ikoniska stenmuren. /Foto Mickael Tannus

Nr 3/2020 – Torekovs GK, hål 13

Ett golfparadis mellan kullar och hav. Så rubricerade vi reportaget från Bjärehalvön som publicerades i vår majutgåva. Hela reportaget finns att läsa här för den som vill uppleva lite av den golfmagi som hittas i den här delen av landet.


18:e hålet, par 5, på Falsterbo GK. Än så länge väl skyddat från havet tack vare de höga klitterna som löper höger om fairway. /Foto: Mickael Tannus

Nr 4/2020 – Falsterbo GK, hål 18

Domen från mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt i våras var ett hårt slag mot de tre golfbanorna på Näset, eftersom de kommer lämnas oskyddade av den planerade muren och skyddsvallen som ska byggas runt Skanör, Falsterbo och Ljunghusen. Även om sanddynerna till höger om Falsterbo Golfklubbs härliga avslutningshål ovan är höga finns risken att andra delar av banan ligger under vatten i framtiden om havsnivån ökar som befarat. Klicka här för att läsa mer om saken.


Kronholmen, en sagolik plats att spela golf på i Sverige. /Foto: Oskar Åsgård

Nr 5/2020 – Visby GK, hål 1 & 9

När rösterna var räknade var det Visby GK som toppade Svensk Golfs ranking av Sveriges 50 bästa golfbanor. En rond på Kronholmen är onekligen en av de mest unika upplevelser som Golfsverige bjuder på. Klicka här för att hitta hela topp 50-listan eller kolla in filmen nedan om du är nyfiken på varför just Visby GK tog hem förstaplatsen.


Första hålet på Gamla banan på Kalmar Golfklubb med Kalmarsund precis inpå. /Foto: Mickael Tannus

Nr 6/2020 – Kalmar GK, hål 1 (Gamla banan)

Det klassiska öppningshålet på Gamla banan på Kalmar GK. Spänning från första slaget. Vi var på besök under en Smålandsturné mitt i sommaren, där vi bland annat sprang på Kalmarsonen Joakim Haeggman som visade oss runt på hemmabanan. Du kan läsa reportaget här.


Läckra höstfärger på femte hålet på niohålsslingan Hermelinen på Luleå Golfklubb. /Foto: Mickael Tannus

Nr 7/2020 – Luleå GK, hål 5 (Hermelinen)

En av våra mest anlitade fotografer i Svensk Golf, Mickael Tannus, fångade Luleå GK i strålande fin höstskrud och detta vykort från norr tog plats under vinjetten ”Bilden” i vår septemberutgåva. Den milda hösten 2020 bjöd onekligen på många vackra ronder runtom i hela landet. När löven sätter färg på det omgivande landskapet visar sig många svenska banor tveklöst i sin allra vackraste skepnad.


Det räcker med att se bilderna på omgörningen av Slottsbanan på Ålands GK för att bli rejält sugen på ett besök där 2021. /Foto: Jacob Sjöman

Nr 8/2020 – Ålands GK, hål 9 (Slottsbanan 2.0)

Onekligen en av de mest spännande ombyggnationerna i Norden de senaste åren. Nya Slottsbanan 2.0, som den kallas, bör finnas på många svenska golfares ”vill spela lista” framöver. Vi besökte Åland i september och fick titt på den nyöppnade banan och skildrade resan dit.


Sakta men säkert tar naturen tillbaka det som en gång var Sturup Park GK. /Foto: Mickael Tannus

Nr 9/2020 – Den försvunna golfbanan

Absolut, temat för det här bildspelet var vackra bilder. Men den här bilden är ju dyster tänker du nu. Vi håller med, men finner samtidigt något stämningsfullt och vackert i den. Om du inte redan läst den, kan vi rekommendera det tillhörande reportaget om hur det storslagna banprojektet som var Sturup Park GK kom av sig och banan slutligen stängde igen.


Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan 2021?

Klicka på bilden för ett tidsbegränsat prenumerationserbjudande!


Text: Oskar Åsgård • 2020-12-29
Banor och resorÅlandÅlands GKBjörklidenFalsterbo GKFlommens GKGolfsverigeKalmar GKLuleå GKSturup ParkTidningTorekovs GKVisby GK
Rulla till toppen