Då och då dyker det upp spelare i förkvalen till PGA Tour-tävlingar som egentligen inte är kvalificerade // Foto: Getty Images (Genrebild)

Kvalspelarens mardröm – sköt 69 slag första nio hålen

Visste inte hur man markerar bollen på green.

Text: Martin Strömberg • 2022-10-14 Uppdaterad 2022-10-14

Det var under ett förkval till måndagskvalet till PGA Tour-tävlingen Bermuda Championship som en spelare hade jobbigt på ChampionsGate GC utanför Orlando i Florida. Förkvalen används för att begränsa startfältet i måndagskvalet och vid anmälan kan man klicka i en ruta för att anmäla att man är professionell och slipper därmed ange handicap. Med ett stort antal spelare som anmäler sig har arrangörerna enligt Golf Digest periodvis problem med att kontrollera alla spelare i startlistan. Därför slinker då och då spelare som egentligen inte är professionella eller har tillräckligt lågt handicap med.

Den här gången kom Syed Zaki till start och efter ett relativt smidigt par på första hålet (banans tionde) började problemen. Enligt medspelarna var han en smula obekväm och visste bland annat inte att man behövde markera bollen på green och gjorde snabbt dubbelbogey och kvadrupel på hål 11 och 12. Det mest anmärkningsvärda kom senare på hål 14, ett långt par 3-hål på 205 meter, där Zaki slog en perfekt metalwood som rullade upp till en halvmeter från hål, enkel birdie på banans tuffaste hål. Enligt medspelarna sträckte Zaki då armarna mot skyn och utbrast ”Min första birdie”.

På det 15:e hålet kom sedan kollapsen. Zaki slog flera bollar ner i ett pliktområde och fick också droppa en gång för ospelbar boll. Till slut hittade han en boll i hindret och kunde notera 17 slag på hålet. Enligt medspelarna var det dock inte rätt boll. Efter att ha tappat ytterligare en mängd slag på nästkommande hål valde Zaki att bryta efter 69 slag och nio hål. Han tog med sig scorekortet när han lämnade banan då han sa att han ville behålla det som ett minne.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2022-10-14
19:e hålet19:e håletPGA Tour
Rulla till toppen