5de45203db9a2

Artiklar

Här är Sveriges 55 bästa golfbanor

Sitter du och planerar kommande golfsäsong? Här är de 55 banorna som du måste spela!

Text: Redaktionen • 2017-01-23 Uppdaterad 2017-01-23

SÅ GJORDES RANKINGEN

Redaktionen satte ihop en kunnig panel bestående av banarkitekter från alla fem nordiska länder, proffsspelare som tävlat över hela Norden, golfjournalister, specialister i golfresebranschen och andra utvalda banexperter som verkar inom golfen. Alla ombads att, utifrån väl definierade kriterier, betygsätta de banor som de har spelat under de senaste tre åren.

Ut��ver detta har ett antal panelister fått i uppdrag att under året besöka åtskilliga banor i flera av de nordiska länderna, så att vi har kunnat ta del av färsk och djup kunskap från såväl Danmark, Finland, Island, Norge som Sverige. Totalt har mer än 100 panelister medverkat.

2014 rankade Svensk Golf de 100 bästa av Sveriges 8 500 golfhål. 
Och sedan 2003 har svenska Golf Digest varje år rankat Sveriges 50 bästa banor.
I nummer 7/2016 bestämde sig Golf Digest för att göra en ännu bredare lista och rankade Nordens 100 bästa banor.
– Att vi tog oss an ett komplext uppdrag när vi bestämde oss för att ranka Nordens 100 bästa golfbanor visste vi förstås. Samtidigt är det vad som gör listan och jobbet med att värdera och väga banor mot varandra så spännande, säger Golf Digests chefredaktör Oskar Åsgård.

Hur har juryn sett ut?
– Vi satte ihop en stor och kunnig panel som bestått av banarkitekter från alla fem nordiska länder, proffsspelare som tävlat över hela Norden, golfjournalister, specialister i golfresebranschen och andra särskilt utvalda banexperter som jobbar i golfbranschen. Ett antal panelister har dessutom fått i uppdrag att besöka flera banor i ett antal av de nordiska länderna så att vi har kunnat få en färsk bild av banorna i alla fem länder. Kvaliteten på vår panel gör att jag vågar säga att det aldrig tidigare publicerats en lika grundlig ranking av banor i de nordiska länderna, säger Åsgård.

55 svenska banor kvalade in på listan.
svenskgolf.se/wp kan nu presentera den rankingen – siffran inom parentes är placeringen på Norden-listan. Citatet om varje bana är juryns bedömning.

SÅ GJORDES RANKINGEN

Målet med den här listan var att ranka Nordens bästa banor. Alltså har ingen hänsyn tagits till klubbhus, omklädningsrum, tradition, träningsområden eller restauranger. Vi har fokuserat på kvaliteten på själva spelupplevelsen och har definierat att den utgörs av:

▶ 60 procent bandesign/arkitektoniska värden.
▶ 20 procent kondition på spelytorna.
▶ 20 procent estetik och omgivningar.

Det räcker alltså inte att en bana ligger vackert eller ständigt är i toppskick, men det kan självklart bidra till att höja totalbetyget. Betygsättningen har skett på en skala 1–10 där sex definierade betygssteg utgjort riktlinjer för juryns bedömning.

▶Betygsskalan:
1 = Under medelmåttig.
2
3 = Medelmåttig – spelvärd, men med vissa uppenbara brister i antingen design, kondition eller estetik.
4
5 = Bra – har några svagheter men som helhet en bana som du vill spela igen.
6
7 = Mycket bra – särskilt tilltalande bana som sticker ut från mängden.
8
9 = Exceptionellt bra – knappt en enda svaghet i en väldigt stark layout.
10 = Högsta internationella klass.

55) GÄVLE GK, AVAN (99):
Betyg: 5,52.
“Jämn och bra parklayout, som lyfts en nivå tack vare de starka avslutningshålen.”

54) SÄTERS GK (98):
Betyg: 5,53.
“Naturskön Sune Linde-design med ett antal taktiskt ­övertygande hål.”

53) EKSJÖ GK (96):
Betyg: 5,59.
“Underbara ettan slår an tonen för en trivsam promenad på en lekfull layout i Smålands skogar.” 

52) FJÄLLBACKA GK (95):
Betyg: 5,60.
“En taktiskt utmanande vandring i ett tilltalande kargt landskap, där hålen vid Anråsälven höjer upplevelsen.” 

51) KALMAR GK, GAMLA BANAN (92):
Betyg: 5,69.
“Fick vassare tänder och tydligare prägel av Pierre Fulke 2009, vilket lyfte banan ytterligare en nivå.” 

50) ARLANDASTAD GOLF, MASTERSBANAN (90):
Betyg: 5,71.
“Uppgraderingen av bunkrarna inför 2016 har gett den dubbla Nordea Masters-banan ett välbehövligt lyft, såväl visuellt som spelstrategiskt.” 

49) KUNGSÄNGEN GC, KINGS COURSE (89):
Betyg: 5,75.
“Greenkeepern Paul Tait har gett spelytorna ett lyft de senaste säsongerna. Tillhör inte längre Stockholmstoppen designmässigt, men lockar med utmanande greenområden.” 

48) KRISTIANSTADS GK I ÅHUS, VÄSTRA (88):
Betyg: 5,80.
“I grunden en härlig hedlayout som skulle kunna ha en plats högre upp på listan, om bara finishen hade varit bättre.” 

47) MÄLARÖ GK SKYTTEHOLM, HÅL 1-18 (86):
Betyg: 5,85.
“En lyckad renovering av greenerna på hål 10–18 samt upp­daterade bunkrar och utslagsplatser förstärker Mälarös positioner.” 

46) BÅSTAD GK, NYA BANAN (85):
Betyg: 5,89.
“Öppen och vindutsatt tuffing, där Tommy Nordströms undulerade och väl inbunkrade greener parkerar drömmarna om en bra score.” 

45) KATRINEHOLMS GK, GAMLA BANAN (83):
Betyg: 5,92.
“Värdbanan för Swedish Challenge har lyfts finishmässigt samtidigt som de njutbara kasten mellan park- och skogshål består.” 

44) FORSBACKA GK (82):
Betyg: 5,96.
“Dalslands bidrag till listan har skapats av nestorn Nils Sköld, som svarat för en habil park- och skogslayout i Forsbackasjöns absoluta närhet.” 

43) ÅTVIDABERGS GK (81):
Betyg: 6,00.
“Det är de förföriska hålen intill vattnet som gör banan oemotståndlig, men de backas också upp av en serie härliga parkhål.” 

42) ISABERG GK, ÖSTRA (80):
Betyg: 6,02.
“Vi går i gång på flera av de sköna vinklar som finns på skogshålen, men också det torra, hårda och ibland orimligt snabba underlaget.” 

41) SVARTINGE GOLF (78):
Betyg: 6,14.
“En av Peter Nordwalls mest utmanande verk med flera starka hål i inbjudande Upplandsnatur.” 

40) ÖSTERLENS GK, LILLA VIK (77):
Betyg: 6,15.
“Taktiskt underfundiga hål i Hanöbuktens närhet, där Pierre Fulke och Adam Mednick sett över bunkrar och andra element.”

39) VARBERGS GK, VÄSTRA BANAN (76):
Betyg: 6,17.
“Öppen hedbana som testar spelets alla delar, särskilt när det blåser. Och det gör det. Ofta.” 

38) KUNGSBACKA GK, 18-HÅLSBANAN (75):
Betyg: 6,19.
“Spännande design som distinkt flyttar oss runt mellan tre olika rum (park, skog & seaside) och skapar rolig variation i spelupplevelsen.” 

37) BARSEBÄCK G&CC, DONALD STEEL COURSE (73):
Betyg: 6,20.
“Får alltid finna sig i att bli jämförd med storebrorsan, men står sig efter renoveringen för några år sedan riktigt bra i konkurrensen.” 

36) LANDERYDS GK, NORRA BANAN (70):
Betyg: 6,22.
“Park-, skogs- och hedhål signerade Tommy Nordström i en bana som varit ett uppskattat stopp på vår nationella proffstour.” 

35) VIDBYNÄS GC, NORTH COURSE (69):
Betyg: 6,23.
“Efter åtskilliga namnbyten och modifierade sträckningar har Vidbynäs Norra landat som en modern och spelvärd skogsbana.”

34) ÖSTERÅKERS GK, VÄSTERLED (68):
Betyg: 6,24.
I väntan på att Henrik Stensons första projekt ska bli verklighet just här håller vi tillgodo med en uppgraderad och skarpare Västerled som imponerar mer med sina golfhål än naturen. 

33) KALLFORS GK, 18-HÅLSBANAN (65):
Betyg: 6,28.
“Sune Lindes sista bana blev ett av hans starkaste verk, där vi försöker bena ut hans strategiska linjer från upphöjda utslagsplatser i vackra skogsrum.” 

32) S:T ARILD GK (64):
Betyg: 6,29.
“Flack och relativt öppen, men låt dig inte luras för lugnet är alltid bedrägligt på Jan Sederholms kanske bästa bana.” 

31) BOKSKOGENS GK, GAMLA BANAN (62):
Betyg: 6,32.
“Skånsk klassiker från 1960-talet, där en varsam uppdatering av greenområdena för ett tiotal år sedan säkrat platsen i det övre skiktet av det skånska golflandskapet.” 

30) BÅSTAD GK, GAMLA BANAN (61):
Betyg: 6,33.
“Banan må heta “Gamla” men nya klipplinjer och uppdaterade bunkrar, som gör anspråk på att vara bland de bästa i Sverige, får den att kännas fräsch.”

29) HALMSTAD GK, SÖDRA BANAN (59):
Betyg: 6,45.
“Den lever i skuggan av sin storebror (Norra banan), men får oss ändå alltid på fall med tekniska och riktigt underhållande skogshål.” 

28) LANDERYDS GK, VESTERBY (57):
Betyg: 6,48.
“Johan Benestams debutalster fascinerar fortfarande med en underhållande spelstrategisk utmaningsgrad och inte minst några av Nordens vildaste greenområden.” 

27) LANNALODGE GOLFRESORT (55):
Betyg: 6,50.
“Fina skogshål i avskilda rum, intressanta korthål och bra kondition hamnar på plus­kontot. Blir spännande att se hur ombyggnaden av avslutningshålet landar.” 

26) FLOMMENS GK (54):
Betyg: 6,66.
“Den mer lågmälda banan på Falsterbonäset är ett tålamodskrävande test med lynniga vindar och hålens omtalade vattenhinder som bärande fundament.” 

25) VASATORPS GK, CLASSIC COURSE (51):
Betyg: 6,76.
“Steve Forrests ombyggnation förde Vasatorps gamla bana rakt in i 2010-talet med modern parkgolf som vid väl valda tillfällen biter ifrån.” 

24) SÖLVESBORGS GK, 18-HÅLSBANAN (50):
Betyg: 6,78.
“Något har verkligen hänt i Sölvesborgs ­mäktiga tallkorridorer. Den nya bunkersättningen, signerad Christian Lundin, har skapat ytterligare liv och dynamik i en bana som redan var omtyckt och höll en hög nivå.” 

23) OMBERGS GOLF (48):
Betyg: 6,88.
“Pierre Fulke avslutade vad Bengt ­Lorichs en gång påbörjade och även om ambitionerna här är att vara en lockande och generös greenfeebana så har inte de speltekniska kraven gått förlorade längs ­­vägen. Skicket är ofta förvånansvärt fint, ­redan tidigt på säsongen.” 

22) RYA GK (45):
Betyg: 7,05.
“Redan från första tee glimtar Öresunds vågor i ögonvrån men havet är egentligen aldrig i spel mer än i blickfånget. Det sköna, spänstiga underlaget är dock en fröjd att slå från och den genomtänkta bunkersättningen tvingar dig ständigt att tänka till, vilket förhöjer kvaliteten på spelupplevelsen.” 

21) TOREKOVS GK (42):
Betyg: 7.13.
“De senaste årens förändringar av banan har inte landat till fullo hos alla. Men det finns fortfarande många avsnitt där vinden, spelfälten och den rustikt karga omgivningen sammanfaller i skön seasidegolf som vänder ut och in på huvudet.”

20) GRÖNHÖGEN GOLF LINKS (41):
Betyg: 7,17.
“I sina starkaste stunder kan Grönhögen bjuda upp till dans med Falsterbo. Även om putsen på spelytorna inte håller samma höga klass som på Näset så är pulsen på hål som 2, 4, 13 och 14 hög tack vare vass design. Par 3-hålen hade mått bra av större variation i längd.” 

19) ELISEFARM GC (39):
Betyg: 7,32.
“Tuff hedbana som ­kräver att du behärskar många slag för att ta dig runt med en anständig score. Inte konstigt därför att den uppskattas av elitspelare. Arkitekten Martin Hawtrees tydligaste ­avtryck hittas i de intressanta, ­undulerade och välbevakade greenområdena.” 

18) HILLS G&SC (38):
Betyg: 7,34.
“Ombyggnaden av hålen runt klubbhuset, under ledning av nye delägaren Johan Edfors, föll väl ut. Likaså det påkostade nya dräneringssystemet i bunkrarna. Kanske borde kraft även ägnas åt att lyfta blekare hål som 6, 8 och 12 för att bygga bort några svaga länkar i en annars stark 18-hålare.”

17) VIDBYNÄS GC, SOUTH COURSE (37):
Betyg: 7,37.
“De omtalade greenområdena är fortfarande den definitiva styrkan i Brian Curleys park- och hedlayout. Men det finns också ögonblick från tee som visar upp stor strategisk designmässig finess – som på hål 12, banans eleganta korta par 4.”

16) KUNGL. DROTTNINGHOLMS GK (33):
Betyg: 7,51.
“Johan Benestams restaurering har säkrat Drottningholms plats bland toppskiktet i Stockholm. Intressantare greenområden, med tuffa men tongivande bunkrar och knepiga avrinningsytor är klara lyft jämfört med tidigare. Men vissa har svårt att omfamna den uppskruvade svårighetsgraden.

15) FRÖSÅKER G&CC, STORA (32):
Betyg: 7,52.
“Det finns inte många svenska golfbanor som kan m��ta sig med Frösåker när det kommer till de sista nio ­hålen. Här får du allt du vill ha i form av risk- och belöningsstrategi, utmanande slag och vackra vyer. De första nio har visserligen utvecklats ordentligt, men det finns lite kvar för att helt bidra till en fulländad helhet.”

14) KRISTIANSTADS GK I ÅHUS, ÖSTRA (31):
Betyg: 7,55.
“Hjälp! Spaden har precis åkt i jorden för ett av de mest ambitiösa ombyggnadsprojekten i Norden just nu. Så hur vågar vi placera banan så här högt? För att den förtjänar det, redan nu. Men något säger oss att Pierre Fulkes och Adam Mednicks känsla för att renovera gamla golfbanor kommer att lyfta den en bra bit uppåt.”

13) LJUNGHUSENS GK, HÅL 1-18 (27):
Betyg: 7,62.
“Under de senaste åren har en mängd taktfulla förbättringar genomförts. Och ja. Dagens version av Ljung­husens klassiska seaside- och ­hedbana är en starkare sådan. Även om vissa hål tenderar att upplevas en smula likartade och svåra att särskilja från mängden när man mentalt summerar ronden.”

12) BRO HOF SLOTT GC, CASTLE COURSE (23):
Betyg: 7,85.
“Det räcker med att ögna igenom scorekortet för att inse att det här är en bana som är lätt att recensera med “rolig” som ledord. Layouten med sex parfemmor, sex parfyror och sex partreor är ­originell men fungerar eftersom hålen individuellt är tilltalande både från tee och på väg in mot greenerna. Skicket är möjligen snäppet under storebror Stadium Course, men det är hårfint.”

11) PGA SWEDEN NATIONAL, LAKES (22):
Betyg: 7,88.
“En modern parkbana, med klassiskt influerade undertoner. Och det är främst från tee som Kyle Phillips skapelse bränner till. Många av banans 74 bunkrar fick visserligen kraftigt med stryk under sommarens skyfall, men utgör fortfarande en bärande del i spelupplevelsen.”

10) SAND GC (20):
Betyg: 7,94.
“Fortfarande drygt tio år efter att ­Arthur Hills och Steve Forrests ­unika kreation mitt i de småländska skogarna öppnade blir du lika hänförd när du svänger in på anläggningen och kliver upp på första tee. Det här är en golfbana av ett snitt du inte hittar någon annanstans i Norden och du ställs gång på gång inför spännande beslut när bollen ska navigeras runt och över de många gräsbeklädda kullarna. Du får anstränga dig för att inte kalla en rond här för rolig, särskilt som spelytorna ofta håller hög klass.”

9) PGA SWEDEN NATIONAL, LINKS (19):
Betyg: 7,97.
“Sett till spelupplevelsen levererar Kyle Phillips inlandsbana ett rikligt mått av den linkskänsla som namnet förpliktigar till. Vissa av banans lekfulla korthål hör hemma i landets toppskikt samtidigt som en hel del utslag och solida greenområden tillsammans ger upphov till väldefinierade strategiska utmaningar. Under andra nio svalnar dock golfglädjen temporärt när lite ljumma hål som 11 och 14 trampar fram i mastig uppförsbacke.”

8) VALLDA G&CC (17):
Betyg:8,06.
“Martin Hawtree packade väskan och tog en bit Harry Colt till Kungsbackatrakten under 2000-talet. Efter den skakiga inväxningsperioden har Vallda tålmodigt vunnit mark som en besjälad hyllning till den brittiska golfens mjukare värden. För vad sägs om strategiskt utlagda bunkrar som gärna bråkar med dig i spellinjen, kluriga greenområden och skönt hårda svingelytor där bollen får dansa och studsa loss i full ­frihet? Den som tappat sugen för golf bör tvångordineras en rond här.”

7) VASATORPS GK, TOURNAMENT COURSE (13):
Betyg:8,24.
“Banarkitekten Steve Forrest framhåller TC-banan utanför Helsingborg som en av de läckraste han ritat. Vi förstår varför. Det här är en tuff men samtidigt omväxlande och rolig bana att spela. Något som exemplifieras av riktigt svåra hål som det 13:e, ett par 4-hål som bevakas av ett gapande vattenhinder till höger, och korta men kluriga åttonde hålet (par 4), där långtslående kan nå green från tee. De stora, böljande greenområdena säkerställer att få inspel under varvet upplevs intetsägande och det är ett starkt betyg.”

6) HALMSTAD GK, NORRA BANAN (11):
Betyg: 8,31.
“Alltid lika finstämd promenad där isolerade skogsrum som inramas av höga tallar avlöser varandra. Under sent 1930-tal lade Rafael Sundblom grunden till en stark svensk golfberättelse, med tydliga brittiska undertoner, vilken senare slutfördes av Nils Sköld. Vi kan bara gratulera de kommande generationer av golfare som också får nöjet att förvirras av den ständigt svårlästa vinden på klassiska hål 16. Kanske får de också uppleva att svaga hål 13 och 17 ses över och uppdateras i rätt form.”

5) BARSEBÄCK G&CC, MASTERS COURSE (10):
Betyg: 8,33.
“Efter att Barsbäck sa ajöss till Nordea Masters 2009 så har ­banan försvunnit en smula från den ­­svenska golfarens radar. Det är naturligt. Men likväl lite olyckligt. För den här golfbanan fortsätter att leverera vad den alltid har levererat – en härlig schackmatch ­mot de ­eleganta vinklarna i det mäktiga tallskogsområde som banan har lagts ut i.
Somliga säger att sjöhålen inte ­färgar in i den upplevelsen, men vi är av den motsatta uppfattningen och tycker att seaside­avsnittet förhöjer ronden och skapar dynamik i en spelupplevelse som annars hade riskerat att bli aningen monoton.
Skicket och finishen är i stort sett alltid tiptop här, men vi tror faktiskt att det finns ännu mer att ge i avseendet och räknar med att banan kommer vara absolut perfekt när den svenska Europatourtävlingen återvänder till Masters Course igen i juni 2017. Och i så fall finns det säkerligen utrymme för Barsebäck att klättra högre på rankinglistorna.” 

4) ULLNA GC (7):
Betyg: 8,53.
“På förhand fanns ingen garanti för att mötet mellan Sven Tumbas undersköna sträckning  och Jack Nicklaus arkitektoniska formspråk ­skulle fungera fullt ut. Men under 2012 lyftes  ­ridån till en bana som klivit in i en ny era genom enew-module-38n omfattande renovering av spelfält och greenområden. D­en som gått i närkamp med andra Nicklausbanor kunde snabbt känna igen sig efter några hål på nya Ullna. Banans klurigt utformade ­krypvensgreener (som designmässigt tippar över något på hål 10) pressar järnspelet, och låter de flesta missar utmynna i en dramatisk  avrinningsyta eller djup ­bunker. Att längden är hanterbar för en relativt bred skara spelare vägs samtidigt upp av att vatten är i spel på 15 av hålen, i form av dammar, bäckar och den ständigt närvarande Ullnasjön.”

3) VISBY GK, 18-HÅLSBANAN (5):
Betyg: 8,63.
“År 2006 utsågs ettan på Visby GK till “Sveriges bästa ­öppningshål” av Svensk Golf. När banan strax därpå skulle byggas om så var en av de första sakerna arkitekten Pierre Fulke gjorde att helt enkelt vända på hålet och låta det bli avslutningen istället.
Det säger en del om ambitionerna.
Men samtidigt får man sällan chansen att jobba med ett liknande markområde och när den gamle tourspelaren nu faktiskt gavs möjligheten är det lätt att förstå att han eftersökte perfektion.
Och när det gäller designen är det svårt att säga annat än att han lyckades.
Visserligen har Kronholmen enormt mycket gratis tack vare det förföriska läget, men tittar du på enskilda hål så kommer du också att märka att svagheterna är få. Ska du peka på någon så är det möjligtvis att par 3-hålen inte håller samma klass som banan i övrigt, men då är man också petig.
Däremot har banan haft ­stora problem med skicket vissa år, men tycks nu ha kommit tillrätta med detta tack vare ett ambitiöst skötselprogram. Och under året som gått har konditionen varit utmärkt.”

2) FALSTERBO GK (2):
Betyg: 8,74.
“Falsterbos medlemmar sätter en ära i att klubben lever och verkar efter andan att “så har vi alltid gjort”, och med “alltid” avses i det här fallet sedan födelsen 1904.
Men när det kommer till själva banan så är det precis som att den principen upphör att gälla.
För trots att det här är en bana som i sin sträckning har sett precis likadan ut sedan 1934 så tycker vi alltid att vi upptäcker något nytt när vi hamnar längst ut på Falsterbonäset.
Känslan är att den utvecklingen har eskalerat de senaste åren och allt upplevs som mycket fräschare, liksom finishen. Tidigare kunde vissa bunkrar upp­fattas som nedgångna och slitna, men idag uppdateras de och sköts om med minutiös precision. Efter den lyckade förstärkningen av det sjunde greenområdet har man nu tagit hand om det nionde och under våren 2016 avslutades ett projekt som gick ut på att höja tionde fairway. Ska vi önska oss något mer? Klart vi ska. I så fall tror vi att lite mer dramatik och fler pulshöjare från tee, i form av några välplacerade ­fairwaybunkrar, skulle göra banan ännu bättre.”

1) BRO HOF SLOTT GC, STADIUM COURSE (1):
Betyg: 9,07.
“Sommaren 2007 förändrades kravbilden markant för att bygga en golfbana av toppklass i Sverige. Det var då The Stadium Course öppnades för spel. Framför våra fötter väntade generöst flödande kryp-vensytor utbredda på ett markområde framför Mälaren, där tidigare ägarna KF hade tänkt att uppföra industribyggnader för livsmedelsproduktion.
I stället fick arkitekter som Tom Fazio, Jack Nicklaus, Kyle Phillips, Arthur Hills, Roger Rulevich, Peter Chamberlain och Peter Nordwall presentera sin vision för delar av de 375 hektar som Björn Örås förvärvat.
Men det slutliga valet föll på bidraget från Robert Trent Jones Jr och embryot till det som vi idag känner som The Stadium Course.

När den första hänförelsen över den miljömässiga inramningen, klubbhuset, träningsområdena och banans finish skakats undan framträder en distinkt mästerskapslayout.
För den som vill veta var spelet verkligen står och utan omsvep vill genomlysa vad alla klubborna i bagen går för så finns det i dagsläget inget starkare alternativ i Norden.

Här är proffsens tankar om det fruktade ö–hålet

Redan på första hålet lyckas Bruce Charlton, Robert Trent Jones Jr huvudarkitekt, rada upp flera av Bro Hofs bärande ingredienser. Ett brett tilltaget utslag där den oförsiktige försämrar sina odds genom att inte göra jobbet och bena ut linjen för den klokaste resan mot flaggan.
Fast det är egentligen vid hål sju som det första av banans flera starka sekvenser vecklas ut. Sjuan är ett glimrande korthål där allting handlar om att lirka in ett järn på rätt halva av greenen, för att undvika den förödande svåra två- eller treputt som annars följer. Därefter följer det något underskattande åttonde där en skruv runt trädridån följs av ett krävande järn mot det långsmala bunkerlösa greenområdet, som begåvats med några av banans mest elaka avrinningsytor. 

Vi slussas därefter in på ett mer inställsamt par 5, där utslaget över dammen på hål 9 levererar risk- och belöningsdesign i sin renaste form.
Men när det gäller enskilda hål hamnar nummer 15 högst på de flestas interna lista. Ett majestätiskt par 5 där både utslaget och andraslaget blir en taktisk balansgång där självkännedomen synas noggrant.

De svaga punkterna är få, men existerar givetvis. Främst i form av hur tvåans obarmhärtiga svårighetsgrad trycker ned oss i skorna alldeles för tidigt i sträckningen.
Hål 18 utgör inte heller den elektriska avslutning på ronden som den här banan verkligen förtjänar. Detta slätas dock ut i den starka och tydliga helhet som spelupplevelsen på The Stadium Course utmynnar i.
Och trots att banan snart fyller tio år finns fortfarande samma spända förväntan inombords när första tee äntras.”

Sveriges 100 bästa golfhål


Text: Redaktionen • 2017-01-23
ArtiklarArlandastad GolfÅtvidabergs GKBarsebäck G&CCBåstad GKBokskogens GKBro HofEksjö GKElisefarm GCFalsterbo GKFjällbacka GKFlommens GKForsbacka GKFrösåker G&CCGävle GKGrönhögen Golf LinksHalmstad GKHills Golf & Sports ClubIsaberg GKKallfors GKKalmar GKKatrineholms GKKristianstads GKKungliga Drottningholms GKKungsängen GCKungsbacka GKLanderyds GKLannalodgeLjunghusens GKMälarö GK SkytteholmOmbergs GKÖsteråkers GKÖsterlens GKPGA of Sweden NationalRya GKS:t ArildSand GCSäters GKSölvesborgs GKSvartinge GolfSvenska golfbanorTorekovs GKUllna GCVallda G&CCVarbergs GKVasatorps GKVidbynäs GolfVisby GK
Scroll to Top