Kungsängens 18:e – platsen för många dramatiska avslutningar. Foto: Ulf Berglund

Banor och resor

I mästarnas fotspår

Här har proffsen på Europatouren mött upp och testat banan ett antal gånger, senast 2005. Nu är det vi som kan ta oss an den kungliga slingan på Kungsängen GC. Men packa ner några bollar extra - både dammar och skog lurar på felslagen.

Text: Tobias Bergman • 2014-07-02 Uppdaterad 2014-07-02

BANA: Kungsängen GC, Kings Course.
ANTAL HÅL: 18 (+18).
SPELKLAR: 1993 (ombyggd 1998).
GREENFEE: 350–700 kr.
ARKITEKT: Anders Forsbrand/European Golf Design.
HEMSIDA: www.kungsangengc.se

Fyra gånger har Europatourtåget stannat till på Kungsängens perrong, men sannolikheten att det blir ett nytt stopp är numera väldigt liten. Urvalet av spelplatser är betydligt större nu än när det begav sig och när Mark Hensby vann mot Henrik Stenson i särspel 2005 var det sannolikt banans sista Masters. Men minnena av forna tävlingar är intakta och Kings Course klarar sig bra ändå. Banan framstår fortfarande som ett av de mest intressanta Stockholmsalternativen.

KARAKTÄR: Skogs- och parkbana.

SPELA NÄR: Brukar vara tidigt i gång med Stockholmsmått och kan vara i bra skick redan före maj.

PASSAR FÖR: Det är en ganska tuff historia, som testar många delar av spelet. Det gäller att vara bra med från tee och ett vasst närspel kommer att vara många tillhanda när de upphöjda och välskyddade greenerna ska hanteras på bästa möjliga sätt.

ÖPPNINGSHÅLET: Här får man vara på tå direkt. Längden (347/269 meter) är visserligen överkomlig, men vattenhinder vållar besvär på såväl utslag som inspel.

RÄCKER ETT TREPACK: Nä, knappast. Det lär plaska i ett par av de mycket framträdande dammarna och sedan får man nog också räkna med att nåt utslag lämnar den tänkta linjen – och då väntar skogen.

PRÖVAS FLÅSET: Tillräckligt. En första check blir redan på femman, då en rejäl stigning tar dig upp på banans högsta punkt. Sedan väntar ytterligare ett par klättringar på sista nian.

BÄSTA HÅLET: Hål 4, par 4. Här krävs två långa och välriktade smällar för att puttern ska få åka fram. Men de flesta av oss gör sannolikt klokast i att spela hålet som ett par 5, men det finns ändå gott om utmaningar. Ett höjdarhål.

ROLIGASTE HÅLET: Det finns ofta gott om charm i korta par 4:or och Kungsängens sexa är ett sådant. Trist och smart? Eller kanske tufft och roligt? Sedan återstår att se vem som skrattar mest när bollen väl ligger i koppen.

SÄMSTA HÅLET: Femman är ingen riktigt hit. Utslaget är väl rätt roligt, men inspelet upp mot den högt placerade greenen tillhör inte livets större stunder.

SOLIGT SÖDERLÄGE: Kungsängens klubbhusterrass är en oerhört njutbar plats att vara på. Förutom att den ligger högt placerad och i härligt sydvästläge, så går det också att följa inspelen på det 18:e hålet. Perfekt!

SAKER VI MINNS: 2002 spelades Scandinavian Masters här och nordirländaren Graeme McDowell blev medlem i klubben för att på så sätt få en fripassage in i tävlingen. Några dagar senare stod han där med trofén i handen – och en framgångsrik karriär var inledd.

 

TUMMEN UPP
Klubben har de senaste åren lyckats få banan i riktigt schyst skick, tidigt på säsongen dessutom.

TUMMEN NED
När det regnat mycket är det läge att se sig om efter andra banalternativ, då Kings Course snabbt blir blöt.


Text: Tobias Bergman • 2014-07-02
Banor och resorBanorBanor & resorKungsängen GCSvenska golfbanorUppland
Scroll to Top