Bro Hof Castle Course har sex korthål. Det elfte är ett av dem. Foto: Lennart Hyse

Banor och resor

Lillebror håller hov

Storebror Bro Hof Stadium Course är det många som har uppsatt på spellistan men Castle Course är en given uppstickare. Här finns sex par av varje sort och banan är i ett oklanderligt skick.

Text: Tobias Bergman • 2014-08-20 Uppdaterad 2014-08-20

BANA: Bro Hof, Castle Course.
ANTAL HÅL: 18 (+18).
SPELKLAR: 2010.
GREENFEE: 650–1 050 kr.
ARKITEKT: Robert Trent Jones Jr.
HEMSIDA: www.brohofslott.se

Visst det är storebrorsan Stadium Course alla vill lira. Men oftast bara första gången. Sedan har många av oss fått uppleva det svåra tuggmotstånd den läckra Europatourbanan bjuder på – och då söker vi oss gärna till andra utmaningar.
På Bro Hof hittar vi dem lyckligtvis precis intill. Castle Course kompletterar nämligen kronjuvelen utmärkt, genom att vara en betydligt mer spelbar – och ofta – roligare bana för oss som inte har nått tournivå. Ännu.

KARAKTÄR: Parkbana.

SPELA NÄR: Från den öppnar under tidig vår till dess att den stänger sen höst. Här blir det tydligt vad man får i retur för att plöja ned många miljoner i sin bana. Fenomenalt skick!

PASSAR FÖR: De flesta, faktiskt. Fullt spelbar för höghandicappare och tillräckligt hög utmaningsgrad för elitspelaren.

TREPUTTSFAKTOR: Medelhög. Greenerna är inte lika komplexa och svårjobbade som på Stadium Course. Tvärtom emellanåt väldigt inbjudande till att sänka puttar, tack vare det fina skicket. Men hastigheten och de subtila unduleringarna kan vålla vissa bekymmer.

BANREKORDET: Haninges Kristoffer Broberg dunkade i en 62:a i proffskvalet till Nordea Masters 2012. Ett mäktigt banrekord!

RÄCKER ETT TREPACK: Jodå – det går vägen.

SÅ VAD ÄR SKILLNADEN MOT STADIUM: Castle är kortare, mer kuperad och dessutom är greener och greenområden inte lika diaboliskt utformade. Där Stadium hotar med elak ruff finns i stället spelbara waste areas.

VAD ÄR WASTE AREAS: De sandområden som omger många av banans fairways och som också har inslag av rufföar. Här finns inga krattor eller förväntningar på att du ska snygga till efter dig. Slumpen styr läget, helt enkelt. Ett ovanligt designinslag på våra breddgrader.

ANNORLUNDA BANSTRÄCKNING: Vi har vant oss vid och accepterat normen med tio par 4-hål och fyra par 3:or och par 5:or. Men här kommer något som bryter mot denna – genom att det finns sex hål av varje par. Skapar en härlig dynamik i ronden.

SÄMSTA HÅLET: Sexan känns inte speciellt balanserad. Kräver en lång carry från tee av medelgolfaren och om man löser den vettigt väntar sedan ett drygt och inte särskilt upphetsande inspel. Väljer man att spela det som ett treslagshål blir det inte mycket roligare.

BÄSTA HÅLET: Det går inte att värja sig mot det 14:e, som är en kort par 4 med en härlig vinkel på inspelet mot en inbunkrad green.

VIKTIGASTE KLUBBAN: Visst, en bra driver underlättar och en het putter skadar aldrig. Men med sex par 3-hål och en hel del medellånga par 4:or blir järnspelet extra viktigt.

 

TUMMEN UPP
Det går inte att komma ifrån att det är kul med stor variation mellan olika par.

TUMMEN NER
Banan skiftar karaktär totalt på de sista två hålen och blir plötsligt mer Stadium-lik. Varför?


Text: Tobias Bergman • 2014-08-20
Banor och resorBanorBanor & resorBro HofSvenska golfbanorUppland
Scroll to Top