Svenska Abacus fyller 30 år. Foto: abacus®

Golfkläder

Grattis Abacus! Fyller 30 år idag

Idén som skulle bli Abacus föddes redan på 70-talet, i jeans och bomullspiké. I dag fyller svenska märket 30 år.

Text: Olof Åsgård • 2021-11-26 Uppdaterad 2021-11-26

Abacus fyller 30 år idag, fredag 26 november. Sedan starten 1991 har företaget klätt det europeiska Solheim Cup-laget sex gånger och varit en av de ledande i branschen med fokus på lätta och stretchiga funktionsplagg – för såväl varma som blöta golfronder. 
Mannen bakom Abucus, Sven-Olof Karlsson, fick idén redan 1977 då han och en vän spelade sig in i Guinness rekordbok efter 153 spelade hål på 20 timmar. Rekordet sattes på Lunds Akademiska Golfklubb och iklädd jeans och bomullspiké förstod Karlsson att man kunde nog göra golfupplevelsen bättre genom att ha bättre kläder. 

Men det dröjde fram till 1991 som Abucus startades, och första egna kollektionen kom först 1998. Fokus från början var att  kläderna skulle ge en bättre golfupplevelse genom bättre funktionalitet och kvalitet. De skulle också vara moderiktiga och snygga. Redan från start lanserades framförallt regnkläderna med nya innovativa detaljer som är viktiga för golfaren i olika väder. Idag säljs Abacus-kläder i 25 länder. 

– Fast resan har bara börjat. Vi har lärt oss så otroligt mycket dessa 30 åren som vi har hållit på. Om golf, om funktionskläder, om vad det är som driver oss. Vad gör egentligen den perfekta golfupplevelsen? Kan det faktiskt vara så att kläderna kan vara väl så viktiga som klubborna eller bollarna? Det tror vi och det är det som driver oss framåt, säger Sven-Olof Karlsson. 

Svensk Golf nr 8, 1977, om maratonrekordet:

Klicka på bilden för att komma till Svensk Golfs arkiv.

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:
Text: Olof Åsgård • 2021-11-26
NyheterUtrustningAbacusGolfkläderUtrustning
Rulla till toppen