Ronald Rugumayo blev den förste från Uganda att klara kvalgränsen i en DP World Tour-tävling. Foto: Getty Images

TourTempen

TourTempen: Första från Uganda att klara en kvalgräns

I TourTempen listar vi heta spelare, tävlingsmässiga bottennapp och annat som förtjänar att ventileras.

Text: Martin Strömberg • 2024-02-26 Uppdaterad 2024-02-26

Glödhet:

Björn Åkesson. Den 35-årige skåningen avslutade egentligen karriären för sju år sedan då han tappade glädjen efter att ha förlorat kortet till DP World Tour. Men efter en paus under några år – där Åkesson bland annat arbetade som instruktör – kom lusten tillbaka, och under söndagen tog Åkesson hem karriärens första seger på Challenge Tour genom att vinna NMB Championship i Sydafrika. Det skulle inte förvåna om Åkesson får en ny chans på DP World Tour nästa säsong.

Patty Tavatanakit. Thailändskan vann Saudi Ladies International på LET förra veckan. Den här veckan spelade hon hem Honda LPGA Thailand på hemmaplan efter en tajt slutstrid med Albane Valenzuela. Efter ett par tyngre säsonger verkar Tavatanakit ha hittat nycklarna igen och då kan hon vinna var som helst.

Het:

Jake Knapp. Den 29-årige före detta dörrvakten var uppenbart nervös sista dagen av Mexico Open. Men han rätade upp skeppet och lyckades skramla ihop en rond på par för sin första seger på PGA Tour i femte starten som medlem.

Anthony Kim. Nu 38-årige Kim hade en kort, framgångsrik karriär på PGA Tour innan han försvann helt efter en skada 2012. Han hann med tre segrar på PGA Tour, att göra elva birdies under en rond på Augusta National, och att vinna Ryder Cup med det amerikanska laget på Valhalla 2008. Nu ryktas Kim, som har något av en kultstatus i USA, vara på väg mot comeback. Källor gör gällande att han ska spela LIV Golf Jeddah veckans som kommer via ett wildcard.

Varm: 

Ronald Rugumayo. Rullade i en birdieputt på det 36:e hålet i Magical Kenya Open och blev därmed den första ugandiern att klara en kvalgräns på DP World Tour. Snyggt jobbat och största prischecken i karriären, drygt 40 000 kronor, in på Rugumayos konto.

Madelene Sagström. Det blev ingen riktig topplacering i Honda LPGA Thailand men Sagström var länge med däruppe och nosade på toppen. Hon har haft några säsonger där hon inte riktigt nått upp till sin höga potential, kanske kan 2024 bli Sagströms år.

Joe Dean. Den 29-årige engelsmannen var rankad på 2 930:e plats på världsrankingen inför veckans Magical Kenya Open. Den delade andraplatsen som han tog, gav cirka 2,2 miljoner kronor och nu kan Dean, som inte haft råd att spela de inledande tävlingarna på årets DP World Tour, satsa helhjärtat på golfen och hoppa av extrajobbet som budbilschaufför.

Sval:

Charlie Woods. Man vet inte riktigt vad man ska tycka när 15-årige Charlie Woods försöker kvala in till en tävling på PGA Tour. Förhoppningsvis blir ändå 86-ronden på Lost Lake Golf Club i Hobe Sound en positiv erfarenhet som han på sikt kan ta med sig vidare i karriären.

Iskall:

Tourkaoset. Herrarnas första majortävling drygar ut fältet genom att ge tre spelare varsin specialinbjudan. Ingen av spelarna uppfyller de ordinarie kvalificeringskraven. Ordförande Fred Ridley uppgav i ett pressmeddelande att Masters har en lång tradition av att bjuda in ledande internationella spelare som inte är kvalificerade på annat sätt, vilket hänt tidigare. En av spelarna var denna gång LIV Golf Leagues Joaquin Niemann. I pressmeddelandet listades spelarnas meriter samt historik i The Masters. Att Niemann vann LIV-premiären i Mexiko med en 59-runda i ryggen. nämndes dock inte. Det stod inte ens ett ord om att han spelar på LIV Golf League, trots att PGA Tour sitter vid förhandlingsbordet med PIF. Något som utgör en påminnelse om att herrarnas tourvärld fortfarande är mer splittrad än någonsin tidigare.

Läs också:


Text: Martin Strömberg • 2024-02-26
TournyttAnthony KimBjörn ÅkessonCharlie WoodsJake KNappJoe DeanMadelene SagströmPatty TavatanakitRonald RugumayoTournyttTourTempen
Rulla till toppen