Viktor Hovland har spelat in sig i Europas Ryder Cup-lag. Foto: Getty Images

Ryder Cup

Hovland klar för Ryder Cup

Gör Jon Rahm och Rory McIlroy sällskap.

Text: Olof Åsgård • 2023-08-16 Uppdaterad 2023-08-16

Norrmannen Viktor Hovland är Europas tredje bekräftade spelare. Sedan tidigare var Jon Rahm och Rory McIlroy klara för spel i Rom i slutet av september. 

Hovland kvalificerade sig genom sin tredjeplats på World Points List, som är den ena av Europas två rankinglistor. Jon Rahm toppar den listan med McIlroy på andra plats. På den andra – European Points List – är McIlroys namn högst upp, följt av Rahm och skotten Robert MacIntyre på tredje plats. 

Viktor Hovland ingick i det europeiska lag som förlorade stort mot USA på Whistling Straits 2021. Då blev det tre förluster och två delningar för norrmannen. Han har haft en bra säsong och är rankad femma i världen. 25-åringen vann Memorial Tournament i början av juni, slutade delad tvåa i PGA Championship, delad sjua i The Masters och delad trea i Players Championship.
Inför veckans andra slutspelstävling i FedExCup – BMW Championship – är han rankad sjua. 

Europas lag börjar ta form

Kvalificeringsprocessen är snart över – efter DPWT-tävlingen Omega European Masters som avslutas 3 september blir sex spelare direktkvalificerade för Europas lag. Rahm, McIlroy och Hovland är tre av dem.
Därefter ska kapten Luke Donald välja sex spelare. Kanske svenske stjärnskottet Ludvig Åberg som på kaptenens uppmaning ska spela två tävlingar på DP World Tour, däribland Omega European Masters. Åberg gissar att det kommer krävas två topplaceringar för att Donald ska överväga att ta med honom i laget. Läs mer om det här.
Vilka som kommer knipa de sista direktplatserna återstår att se, likaså vilka som kommer bli utvalda av Luke Donald.
De som knackar på dörren är: Tyrrell Hatton, Tommy Fleetwood, Justin Rose, Matt Fitzpatrick, Shane Lowry, Sepp Straka, Adrian Meronk och Yannik Paul. Med på Donalds lista bland potentiella kaptensval finns nog också Rasmus Højgaard, Victor Perez och Alex Norén. 


Text: Olof Åsgård • 2023-08-16
TournyttRyder CupTournyttViktor Hovland
Rulla till toppen