Ludvig Åberg spelar två tävlingar på DP World Tour för att imponera ytterligare på Europas Ryder Cup-kapten Luke Donald. Foto: Getty Images

Jagar plats i Ryder Cup

Donald till Åberg: ”Åk, du har chansen!”

Ludvig Åberg klar för två tävlingar i Europa. Därefter tar Luke Donald ut sitt Ryder Cup-lag.

Text: Olof Åsgård • 2023-08-15 Uppdaterad 2023-08-15

Ludvig Åberg blev proffs i juni, efter att han säkrat kortet till PGA Tour genom förstaplatsen på PGA Universitys ranking. Svensken imponerade direkt. Efter sju tävlingar har han klarat kvalgränsen i sex av dessa, och slutat delad fyra som bäst. 

I en av tävlingarna, Rocket Mortgage Classic, parades Åberg ihop med Europas Ryder Cup-kapten Luke Donald som även han imponerades av 23-åringens spel. 

Nu berättar Ludvig Åberg för WTV att han efter samtal med Donald kommer åka över till Europa för att spela DP World Tour-tävlingarna D+D Real Czech Masters i Tjeckien och Omega European Masters i Schweiz i slutet av augusti. Syftet med att spela tävlingarna är huvudsakligen att försöka imponera ytterligare på kaptenen för att få en sensationell plats i laget som möter USA på Marco Simone G&CC utanför Rom i slutet av september. 

Omega European Masters är sista tävlingen sedan stängs rankingen där sex spelare blir direktkvalificerade, som därefter kompletteras med Luke Donalds sex kaptensval. 

Att åka till Europa är en direkt uppmaning från Donald, uppger Åberg till WTV. Och det är toppresultat som är kravet.

Det var i samband med Wyndham Championship i början av augusti som Donald uppmanade svensken.
– Vi träffades i North Carolina och han föreslog att om jag var intresserad av att åka över till Europa för att spela två tävlingar. Jag skulle gissa att jag behöver två topplaceringar. Det behövs nog för att komma med i ett så pass starkt europeiskt lag som det ändå är. Ryder Cup är något som jag sett på sedan jag var väldigt liten och följt med stora ögon. Att ens vara aktuell för ett lag är helt otroligt, säger Ludvig Åberg till WTV. 

Du blev ju just proffs. Hur känner du inför att det ens finns en möjlighet?
– Det är väldigt spännande. Alla som spelar proffsgolf på någon nivå vill ju vara med i ett Ryder Cup-lag någon gång under sin karriär, mig inkluderad. Jag hade inte tänkt att det skulle kunna hända så snabbt om man säger så men vi får se. Det hade varit väldigt spännande, säger Åberg till WTV och poängterar att även om han inte skulle komma med i Ryder Cup så ser han Europa-besöket som något positivt.
– Jag vill spela så många tävlingar som möjligt. 

Hela WTV:s intervju:


Text: Olof Åsgård • 2023-08-15
TournyttDP World TourLudvig ÅbergLuke DonaldRyder CupTournytt
Scroll to Top