”Tack för lektionen!” Norén inspirerades av spelkamraten Grant på Ullna. Men var det rättvist? Foto Getty Images

Scandinavian Mixed

Grant och Norén avancerar – endast 20 damer vidare till helgen

”De kunde ha varit schysstare”, säger Alex Norén, imponerad av Linn Grant

Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-09 Uppdaterad 2023-06-09

Linn Grant, 69 slag och tre under par.
Alex Norén, 68 slag och fyra under par.
Båda de högst rankade svenska stjärnorna bjöd under fredagen på det spel som den svenska golfpubliken kommit till Ullna för att se.

Efter öppningsvarvets tyngre runda avancerade de båda spelkamraterna uppåt i resultatlistan i vårt svenska unika event, Volvo Car Scandinavian Mixed. 
Ingen av de två ännu inte med i den absoluta toppstriden. Men kvalgränsen klarades med marginal. Båda hemmafavoriterna får spela i nya publikbollar under lördagen och söndagen.

Halva tävlingen är spelad. Lika mycket är kvar.
– Nu är det bara att köra på – det är den känslan jag har, sa Linn Grant efter ett stabilt fredagsvarv.

Under fjolårets historiska vecka, när Linn blev första kvinnliga vinnaren på DP World Tour, var det hon som jagades under helgens rundor.
Den här gången är det hon som jagar.
– Absolut är det så. Jag har en del att jobba med för att få tillbaka till riktiga självförtroendet. Nu går jag till rangen och slår några aggressiva slag. Jag vill våga spela ut mer i morgon.

Alex Norén kunde pusta ut. Framför allt puttningen räddade hans fredagsscore.
För Alex handlar helgen just nu om att arbeta vidare med sitt pågående svingförändringsjobb tillsammans med nygamte tränaren Matt Belsham. Tankarna inför nästa veckas spel i US Open på Los Angeles Country Club börjar redan infinna sig.

Gårdagens eftersnack handlade mest om att ge superlativer åt sin spelkamrat Linn Grant:
– Vi pratade om det, jag och Robert MacIntyre medan vi spelade, hur imponerade vi var av Linn. Hon spelar ett riktigt starkt spel. Men enkelt. Det är lite som att se Rory McIlroy spela. Jag fattar att det går bra för henne. Jag tackar för lektionen och är helt klart inspirerad av att ha spelat med henne under två dagar på en rolig och fantastisk bana, sa Alex Norén.

Enligt Alex har alla hans konkurrenter och vänner allt gott att säga om Ullna G&CC. Banan är knixig, rolig att spela och i fantastisk kondition. Alex jämför den helst med förra veckans bana på PGA-touren, Muirfield Village, även den designad av Jack Nicklaus.

Men hur rättvis har den kunnat sättas upp i årets Scandinavian Mixed?
Resultatlistan vittnar hittills om en klar fördel för herrspelarna. När Alex och Linn var i mål fanns det enbart manliga namn på topp 10-listan.
Linn Grants placering kring 20:e–30:e var en av de bästa bland tjejerna.
Uppdatering: Endast 20 av 78 damspelare tog sig vidare till helgspelet. 72 spelare totalt klarade kvalgränsen och alltså 52 herrspelare.

Förra året spelade du med inställningen att slå killarna – handlar den i år istället om att bli bästa tjej?
– Nej, så tänker jag inte. Jag vill fortfarande slå alla, sa Linn på frågan.

Flera frågor kom att handla om rättvisan eller orättvisan. Har skillnaderna mellan damernas och herrarnas tees blivit för små? Finns det något att göra inför helgen för att fler tjejer ska kunna skjuta lägre scorer och avancera?

Alex Norén:
– Man hinner inte se allt medan man spelar – men det känns som att de borde ha varit lite schysstare mot tjejerna. Greenerna var lite hårdare idag än igår. När de är så pass upphöjda som de är, när det är så viktigt att pricka rätt platå, kommer tjejernas bollar flackare in mot greenen när de slår med längre klubbor än vad vi behöver göra. Det blir riktigt svårt att komma nära flaggorna.

Något exempel:
– Båda de första par 5:orna skulle kunna göras mer rättvisa. Vi kan slå driver och spoon och nå greenen. När tjejerna behöver samma klubbor har de 80 meter kvar.
– På de flesta hålen är det annars svårt att sätta upp banan på något annat sätt än vad som gjorts. Vi hamnar ungefär på samma ställen. Tjejerna borde ligga 40 meter framför oss.

Linn Grant:
– Idag tänkte jag mer på skillnaderna än igår. Det finns inte många hål där jag hade fördel av att stå på en tee längre fram. I snitt behöver vi slå två klubbor längre än killarna in mot greenerna. Förra året i Halmstad kunde jag slå fler drives och hade ungefär samma klubbor som killarna från fairway. Här kan man få fel vinklar in mot greenen.
– Men jag förstår att det är svårt att göra det rättvisare. Banan kan inte göras längre för killarna. Vi kan inte heller spela från så mycket kortare avstånd.

Micke Eriksson, Tournament Director på DP World Tour, förstår resonemanget:
– Ännu är det för tidigt att göra den slutliga analysen. En förklaring är att det manliga startfältet blivit starkare än vad det varit de senaste åren på Vallda och Tylösand. Snittet på deras världsranking har sänkts.

– Banan spelas kort för både tjejer och killar, Om det enbart varit en damtävling hade deras bana spelat längre än vad den gör idag. De spelar sig till ungefär samma ställen på grund av banans doglegs. Vi hade faktiskt inte kunna göra så mycket annorlunda.

Annars har Ullna motsvarat alla förväntningar på en toppbana på touren?
– Absolut, den har varit i fantastisk kondition, det är så bra som man kan få det. Nu får vi se hur tävlingen fortsätter och hur sammanfattningen blir efter söndagens finalvarv. Vi gör hela tiden förändringar. Idag har banan varit cirka 70 meter kortare för tjejerna än vad den var igår.


Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-09
TournyttAlex NorénDP World TourLadies European TourLinn GrantScandinavian MixedTournyttUllna G&CC
Scroll to Top