De hörde dig, McIlroy! Foto: Getty Images

Ryder Cup

McIlroy ska fokusera på golf inte publiken

På Hazeltine 2016 utmanade golfstjärnan amerikanska hemmapubliken. I årets Ryder Cup tänker han inte lägga onödig energi på det.

Text: Olof Åsgård • 2021-09-22

För fem år sedan spelades Ryder Cup på Hazeltine GC i Minnesota. 
USA briljerade och körde över ett till stora delar orutinerat europeiskt lag. Segersiffrorna skrevs till 17–11. 

Rory McIlroy var en av tre européer som låg på pluspoäng efter veckan. Han vann tre matcher och förlorade två, däribland den upphaussade singelmatchen mot Patrick Reed där amerikanen eldade på en redan övertaggad hemmapublik. 

McIlroy, som insåg att slaget om pokalen i stort sett redan var över, påverkades av situationen men valde att ge igen och håna Reed och det överdrivna stöd han fick av publiken. 

Mest minnesvärda ögonblicket (se klipp nedan) var på åttonde green där McIlroy vrålade högt efter en sänkt birdieputt och sedan gestikulerade med handen bakom örat mot publiken.

Tilltaget både uppskattades och avskyddes. Vissa gillade att McIlroy bjöd till, andra att han borde ha visat mer respekt. 

Fokus på spelet denna gång

Fem år senare är det dags för McIlroy att återförenas med amerikanska publiken som med största sannolikhet kommer göra sitt yttersta för att påverka nordirländaren. 

McIlroy själv lärde sig en enorm läxa på Hazeltine. Att försöka vinna över både publik och motståndare är påfrestande.

– Jag kommer försöka att inte ledas in i det och istället spara energi. Det är en lång vecka. Det kräver mycket energi bara att spela och försöka besegra den du spelar mot. Att försöka vinna mot publiken också känns lite som en omöjlig uppgift, säger Rory McIlroy. 

Den fyrfaldige majorvinnaren gör sitt sjätte Ryder Cup och även fast han inte har sin bästa säsong bakom sig är han en viktig spelare för Europa. Och kapten Harrington vill säkert att McIlroy har rätt fokus i de matcher han spelar. 

– Det är mycket känslor under Ryder Cup och du måste försöka kontrollera dem. Allt du gör påverkar inte bara dig själv utan även de 11 andra spelarna, kaptenen, vicekaptenerna och resten av teamet, säger McIlroy. 

Höjdpunkter från Rory McIlroy och Patrick Reeds match i Ryder Cup 2016:Text: Olof Åsgård • 2021-09-22
TournyttPatrick ReedRory McIlroyRyder CupTournyttWhistling Straits
Scroll to Top