Justin Thomas fick tidigt på PGA Tour höra några sanningar av tourkollegan Hudson Swafford. Foto: Getty images

PGA Tour

Thomas lärdom under rookisäsongen

Justin Thomas är en av golfens största stjärnor. Men även han har varit ny på PGA Tour. Nu berättar han om de hårda orden som tog honom till nästa nivå.

Text: Jesper Johansson • 2020-12-07

Det kan kännas märkligt. Men för bara fem år sedan var Justin Thomas rookie på PGA Tour. Hans framtid på touren var långt ifrån säker och han inledde året med två raka missade kvalgränser. Därefter tog det dock fart. Justin Thomas började spela bättre, kanske på grund av ett samtal med tourkollegan Hudson Swafford.

Det var nämligen efter RSM Classic som Justin Thomas gick till en lokal restaurang med ett antal spelare, bland annat Hudson Swafford. Han hade precis klarat sin första kvalgräns och var ganska nöjd med vad han åstadkommit. Även fast Thomas, enligt Swafford, inte skulle vara det.
– Jag slutade 71:a, sist av alla som klarade cutten. Jag tjänade en (!) FedExCup-poäng den tävlingen, sa Justin Thomas under en podcastintervju gjord av Golf.com.
– Vi drack några öl och Hudson, som jag bara kände via golfen, pratade med mig. Jag vet inte om det berodde på berusning eller om han faktiskt försökte hjälp mig men han frågade ”vad sysslar du med?”.

Justin Thomas förstod ingenting. Han hade tagit sig ut på PGA Tour. Swafford svarade ”Du har inget riktigt tourkort”. ”Jo, det har jag visst”, sa Justin Thomas.
”Nej det har du inte. Du kan inte spela vilken tävling du vill. Du har inte ett tourkort innan du förtjänat det. Du kan inte komma ut här och vara nöjd. Alla tävlingar är enorma för dig”.

Hårda ord till en spelarkollega utan en tidigare relation. Men Justin Thomas hörde vad Swafford sa. Han tog det till sig och gick därefter vidare i karriären med en större vilja, större fokus.
– Det är extremt viktigt att inte stanna i stunden och tänka ”ååh, jag är på touren i den här unga åldern. Det är otroligt”.
– Swafford sa att man inte har sitt tourkort innan man förtjänat det. När man sedan kan välja vilka tävlingar man ska spela. När man kan välja sitt eget schema. Det är först då du har ditt tourkort. Det var något i det som fastnade och veckan efter slutade jag delad fyra. Sedan delad 23:a i Mexiko. Jag blev mer seriös från den stunden, sa Thomas.

Så. Justin Thomas meddelande till alla aspirerande golfproffs: nöjd dig inte med tourkortet. Nöj dig först när du har det riktiga tourkortet – då du kan välja ditt eget schema utan negativa konsekvenser.


Text: Jesper Johansson • 2020-12-07
TournyttHudson SwaffordJustin ThomasPGA TourTournytt
Scroll to Top