Du måste markera bollen innan du lyfter den för identifiering. Genrebild: Getty Images

Golfregler

Golfreglerna vi bryter mot mest

Här är några av de vanligaste situationerna där spelare missar att tillämpa regelboken på rätt sätt.

Text: Svensk Golf • 2023-10-05 Uppdaterad 2023-10-05

Den som strävar efter att ha järnkoll på exakt alla av golfens regler, och vill memorera regelboken utantill står inför en diger utmaning. Du kommer dock en bra bit på vägen genom att ha koll på hur reglerna tillämpas inom några av spelets mest vanliga situationer. Nedan listar vi några av de allra vanligaste felen som dagligen noteras på banor runt om i landet – och världen.

Markerar inte bollen innan den lyfts för identifiering

Du behöver inte ha någon närvarande som observerar när du vill identifiera din boll. Men du måste markera den först. Många glömmer detta och ska enligt reglerna få ett pliktslag. 

Tar lättnad på bästa stället, inte närmaste

Om bollen ligger på en grusväg och du får ta lättnad, så är det många som tror att det är okej att välja närmaste bra, klippta och öppna plats och droppa bollen där. Det är alltid närmaste punkten utanför vägen/etc som du ska droppa på – även om det är en buske, högruff eller mellan vägen och ett träd. Du får såklart spela bollen som den ligger.

Flyttar outpinnar

Den vita outpinnen är såklart tillverkad av människan men är inte ett tillverkat föremål som dessa beskrivs i reglerna. De markerar banans gräns och får inte flyttas för att göra utrymme för svingen eller bollflykten. Om du däremot inser ditt misstag i tid och sätter tillbaka pinnen på exakt samma plats innan du slår din boll så kan du slippa undan plikt.

Slår ny boll utan att göra klart att den är provisorisk

Om du slår en provisorisk boll så måste du göra klart för dina medspelare att det är just en provisorisk boll. Om du bara slår utan att säga något har du satt en ny boll i spel med ett pliktslag och den föregående är inte längre i spel och du får inte spela den även om du hittar den. Du kan heller inte säga att den är provisorisk efter att du slagit den.

Skapar otillåtet utrymme för svingen

Detta sker oftast i skogsområden genom att grenar och buskar böjs undan eller bryts av för att skapa utrymme för uppställningen eller svingen. Detta kan ske omedvetet men är fortsatt inte tillåtet. Mer specifika fall av rent fusk är att trampa ner gräs eller sand bakom bollen för att få bättre kontakt. 

Läs mer om golfregler:


Text: Svensk Golf • 2023-10-05
SpelaGolfreglerReglerSpela
Rulla till toppen