John Lyras stod för en blunder redan på första hålet. Arkiv: Getty Images

Korn Ferry Tour

Diskad på första hålet i debuten

Trodde bollen hade gått ned i ett pliktområde.

Text: Olof Åsgård • 2024-01-15 Uppdaterad 2024-01-15

I söndags spelades årets första rond på undertouren Korn Ferry Tour. Tre svenskar finns med i fältet i Bahamas Great Exuma Classic– Jonas Blixt, Pontus Nyholm och Tim Widing. Efter första ronden är Nyholm bäste svensk på delad 31:a plats, två under par och sex slag från toppen. Blixt är 131:a (+11) och Widing 70:e (E). 

En som knappt fick påbörja sitt debutvarv på Korn Ferry Tour var australiensaren John Lyras. Han startade på hål 10 där han hamnade i problem och trodde att andraslaget landat i ett vattenhinder. Lyras droppade en boll bakom pliktområdet men blev då uppmärksammad på att hans boll hade klarat hindret och var spelbar. 

Då gjorde Lyras ett misstag genom att plocka upp bollen han just droppat, för att sedan spela klart hålet med sin ursprungliga boll. 

Han satte alltså en ny boll i spel och genom att spela på den första fullföljde Lyras hålet med fel boll. 

Eftersom ingen i gruppen riktigt visste vad som skulle göras, kontaktade de en domare och spelade vidare. Först efter nio spelade hål fick John Lyras reda på att han brutit mot reglerna och var diskvalificerad. 

Efteråt skämdes Lyras och publicerade en förklaring på Instagram.

– Väldigt besviken och jag skäms över min diskvalifikation idag. Ett riktigt nybörjarmisstag. Det är märkligt vad som kan hända när du är supertaggad och nervös samtidigt. Du tar dumma, snabba beslut som kan kosta dig så mycket, allt du arbetat för. Jag ber alla spelare och domare om ursäkt för att jag skadat spelets integritet. 


Text: Olof Åsgård • 2024-01-15
TournyttGolfreglerJohn LyrasKorn Ferry TourReglerTournytt
Rulla till toppen