Rory McIlroys första PGA Tour-rond gick bra spelmässigt men en regelsituation ledde till två pliktslag. Foto: Getty Images

Golfregler

McIlroys blunder ledde till två pliktslag

Nordirländaren droppade felaktigt och det kostade honom två slag under första ronden av AT&T Pebble Beach Pro-Am.

Text: Olof Åsgård • 2024-02-02 Uppdaterad 2024-02-02

Rory McIlroy gör sin första start för året på PGA Tour och spelar de två första ronderna i AT&T Pebble Beach Pro-Am tillsammans med Ludvig Åberg. Efter första ronden är Åberg delad åtta efter 68 slag, fyra under par. Tävlingens andre svensk Alex Norén är delad 39:a på ett under par. McIlroy gick också första ronden på ett under par men kunde ha varit högre upp på ledartavlan om han haft bättre koll på regeluppdateringar.

Åberg och McIlroy spelade Spyglass Hill (en av två tävlingsbanor den här veckan). Vid ett tillfälle var McIlroy i ensam ledning efter att ha inlett andra nio med fyra birdies på fem hål. Men han tappade mot slutet av ronden och efteråt kom smällen. 
En felaktig dropp på hål 7 (McIlroys 16:e hål för dagen) ledde till två pliktslag som lades till på scoren före nordirländaren skrev på sitt scorekort. 

McIlroy hade slagit ett snett utslag och förklarade sin boll ospelbar. Reglerna säger att bollen får rulla upp till en klubblängd vid droppsituationen. McIlroy gick händelserna i förväg och släppte bollen en klubblängd höger om linjen direkt. 
När PGA Tour-domaren Mark Dusbabek uppmärksammade McIlroy om regelbrottet efter ronden stod det klart att nordirländaren stått för ett omedvetet misstag.
– Obekant för mig så ändrades reglerna i januari 2023. Tidigare kunde du gå bakåt i linjen och ta en klubblängd åt något av hållen. Det ändrades 2019 för att ge den möjligheten och jag var inte medveten om att det ändrats igen 2023. Så jag fick såklart två pliktslag där, sa McIlroy efter ronden. 

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-02-02
TournyttGolfreglerPGA TourReglerRory McIlroyTournytt
Rulla till toppen