Henrik Stenson har fråntagits hedersuppdraget att leda Europa i Ryder Cup och går till nya touren LIV Golf. Arkivbild: Getty Images

Krönika

FRANZÉN: ”En utveckling som rent ut sagt suger”

”Framförallt borde Henrik Stenson aldrig tackat ja till rollen som kapten eftersom en orubblig nyfikenhet på LIV Golf redan fanns där.” skriver Svensk Golfs chefredaktör Eric Franzén.

Text: Eric Franzén • 2022-07-21 Uppdaterad 2022-07-21

Onsdagen den 20 juli slogs drömmen om en svensk Ryder Cup-kapten slutligen i spillror framför våra ögon. Egentligen är det oklart exakt var och när samt vid vilket förhandlingsbord som hammaren sakta började svingas bakåt, samtidigt som den europeiska herrgolfens mest prestigefyllda roll reducerades till en handelsvara i en infekterad strid mellan konkurrerande tourer.

Hos LIV Golf utgör Stensons övergång både en värdefull trofé och en ren maktdemonstration. Att någon väljer bort ett kaptenskap i Ryder Cup för att spela på den nyetablerade uppstickartouren innebär ett svidande starkt signalvärde för Greg Norman och Co.

För stora delar av den svenska golfpubliken medför det istället bara uppgivenhet och besvikelse.
I efterklokhetens tecken är det dock mycket som egentligen aldrig borde sagt eller gjorts.
Vi borde aldrig nått fram till punkten där de officiella pressbilderna med Stenson djupt insvept i den europeiska fanan togs.
Någon skulle inte heller behövt trycka på mejlklientens skicka-knapp och kabla ut citaten “Ryder Cup är golf och sport i sin allra bästa form” samt “Jag får gåshud varje gång jag har tagit på mig den europeiska tröjan som spelare och det kommer att förstoras i rollen som kapten”.

Framförallt borde Henrik Stenson aldrig tackat ja till rollen som kapten eftersom en orubblig nyfikenhet på LIV Golf redan fanns där. Förutsättningarna var trots allt klara, om att kaptenen inte skulle ges utrymme att spela på en konkurrerande tour. Men det finns fler än Stenson som har anledning att känna sig mindre nöjda med vissa uttalanden.
“Det var det rätta beslutet för vår tour. Vi kommer tillbaka till Saudiarabien och vi kommer att fortsätta att satsa på detta event.”

Orden kommer från DP World Tours högsta chef, Keith Pelley, och yttrades för att valhänt bemöta den kritik som kastades i hans riktning under första upplagan av Saudi International. Det var en tävling som ingick i Europatourens schema för 2019 och gav Saudiarabien en första plattform på tourgolfens globala scen. Med ett startfält där Dustin Johnson, Ian Poulter, Henrik Stenson, Bryson DeChambeau och ett antal framtida LIV-spelare radades upp.

Idag utgör LIV Golf ett kännbart hot både för DP World Tour och Ryder Cups framtid.

För mig som golffan är det en utveckling som rent ut sagt suger, där upplägget med kanonstarter, stängda fält och inga kvalgränser riskerar att förvandla hela touråret till ett QBE Shootout på Groundhog Day-repeat.

Ett mardrömsscenario som jag av ren överlevnadsinstinkt måste förtränga under en lång tid framöver. Resten av året är redan vikt åt att bearbeta hur drömmen om en svensk kapten i Ryder Cup troligen krossats en gång för alla.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Eric Franzén • 2022-07-21
KrönikaHenrik StensonKrönikaLIV Golf Invitational SeriesRyder Cup
Scroll to Top