I slutet av 50-talet flyttade G.A. Bielke och Harry Karlsson för ett ögonblick in i de svenska vardagsrummen. Foto: Getty Images/Svensk Golfs arkiv.

Tidpunkten

Kaos och brinnande kameror när golfen TV-debuterade

En tillbakablick på dagen då golf hittade in i svenska tv-apparater.

Text: Olof Åsgård • 2021-01-27

Denna text publicerades ursprungligen i svenska utgåvan av Golf Digest, nr 1/2017.

“När producenten Gert ­Engström och jag pustade ut efter den första direktsändning av golf i svensk tv så klingade vi i vår för ändamålet avpassade läskedryck och lovade varandra att göra det hundra procent bättre nästa gång.” – T.G. Wickbom, ur Svensk Golf, 1959.

Söndagen den 7 juni 1959 blev en historisk svensk golfdag. Svenska Golfförbundet anordnade Riksgolfen och under en timme direktsändes golf för ­första gången i svensk tv.
Platsen var Stockholms Golfklubb och sammanlagt arbetade 150 personer med sändningen. Men i stort sett allt som kunde gå fel gjorde det när den spännande avslutningen i matchen mellan G.A. Bielke och Harry Karlsson kablades ut inför en förväntansfull publik hemma i sofforna. Radiolegendaren Tord ­Gustaf Wickbom ­kommenterade ­spelet från hål 14 till 18 så gott han ­kunde samtidigt som producenten, den välkände tv-mannen Gert Engström, tvingades till den ena nödlösningen efter den andra.

Tio minuter före sändningen började en av de fyra kamerorna att brinna uppe i ett tv-torn och en stor apparat drogs igång för att byta ut den.
Därefter, 18 minuter in i sändning, tog batterierna slut i den provisoriskt konstruerade mobila kameraenheten. Så med mer än halva sändningen kvar fanns det bara två fungerande kameror.
Gert Engström stängde även av en av dem för att flytta den till hål 18 innan spelarna hann dit.
Under tiden satt Wickbom och förklarade för tittarna vad den enda rullande kameran inte visade, trots att han inte hade ­någon aning själv. För det var svårt att hänga med i vad som hände bakom de publikryggar som ­kameran oftast filmade.

Till slut var spelarna och sändningen i mål. Harry Karlsson vann matchen och trots alla bestyr var tittarna nöjda. Men de efterfrågade lite fler närbilder, förklarande kartor, och att bollarnas färd i luften skulle filmas. Nästa gång ville även producenten Engström att Wickbom skulle kommentera spelet från en fritt rullande kamerajeep.
Det lät bra, tyckte T.G Wickbom som var självkritisk när han summerade den historiska dagen i Svensk Golf:
”Det gav en antydan om vad tv-golf kan bli, om vi får en chans att bli litet varmare i kläderna. Och till nästa gång ska jag försöka komma ihåg att låta spelarna som avslutning demonstrera sina svingar i närbild.”


Text: Olof Åsgård • 2021-01-27
ArtiklarGolfsverigeStockholms GKTidpunkten