Sven Tumba utanför Tumbahallens entré. Foto: Svensk Golfs arkiv.

Tidpunkten

Tillbakablick: Sagan om Tumba-tältet

Så gick det till när den svenska idrottsikonen gav Stockholms golfare ett vinterhem.

Text: Johan Lindberg • 2021-03-16 Uppdaterad 2021-03-16

Tidigare publicerad i Golf Digest 1, 2018

Den 21 mars 1975 har det gått nära tre månader sedan den nya regerings­formen trätt i kraft, den som fråntog den svenske monarken rätten att utse regering och delta i inrikespolitiska beslut. Konungens uppdrag är från och med nu att delta i representativa och ceremoniella sammanhang.
Just den här dagen har han tagit sig till Gasverksvägen i Stockholm för att inviga Tumba Golf Center, ett av Sven Tumbas många viktiga bidrag till framväxten av golfsporten i Sverige.

En vinter i slutet av 1960-talet reste Tumba ett tält på Storängs­botten i Stockholm, intill Kungliga Tennishallen. Nu skulle abstinenta golfare få plocka fram grejerna trots att snön låg tjock.
Men med vinter i ­Stockholm kommer inte sällan också ­ganska hårda vindar. Under de första veckorna som tältet stod på plats hände det vid hela tre tillfällen att Sven Tumba ringde kompisen Åke Eriksson och bad honom komma dit tidig morgon för att hjälpa till att resa det omkullblåsta tältet. Tumba var som bekant inte typen som gav upp så lätt.
Det mer permanenta tältet restes alltså därför några år senare några kvarter därifrån, på Gasverksvägen i Hjorthagen.

Från 1977 fick Åke Eriksson ta hand om driften, med Sven och Mona Tumba som enda aktie­ägare. Tumba Golf Center erbjöd 48 mattor på två våningar och stockholmarna visade sig ivriga att få träna också vinter.
Mellan 1 september och 31 maj varje år slogs i genomsnitt fyra miljoner bollar. Vardagar av pensionärer och skolungdomar, kvällar och helger av alla möjliga som inte kunde hålla sig borta från golfen, däribland ­Jesper Parnevik, Jarmo Sandelin (och Lasse Åberg i Den ofrivillige golfaren).

Redan i mitten av 80-­talet började det talas om att det ­skulle bli nya bostäder på platsen för Tumbatältet och arrendet förlängdes bara med några år i taget. Sommaren 2001 tog Joakim Sabels bolag Top Tee över driften och kompletterade Tumba Golf Center med en resebyrå.
Ett år senare stämde man Stockholms stad på 2,5 miljoner kronor då man menade att de med vilseledande uppgifter fått dem att teckna förvärvs- och arrendeavtal.

29 år efter den kungliga ­invigningen, den 7 april 2004, slogs det sista slaget.


Text: Johan Lindberg • 2021-03-16
Banor och resorTournyttGolfsverigeSven TumbaTidpunkten
Scroll to Top