Jack Nicklaus och hans team gav en tysk medelgolfare handfasta råd om driverköp. Foto: Svensk Golfs arkiv.

Tidpunkten

Tillbakablick: Jack Nicklaus rond på Barsebäck

Om torsdagen som en tysk medelgolfare aldrig glömde.

Text: Eric Franzén • 2021-02-17 Uppdaterad 2021-02-17

Tidigare publicerad i Golf Digest 4, 2017

Torsdagen 15 september 1983 sker Jack Nicklaus tredje besök i Sverige. Men efter att privatplanet tagit mark på Sturup kommer det bara att dröja 20 timmar innan Nicklaus spänner fast sig och lyfter igen. Första punkten i det packade schemat på Barsebäck är en presskonferens. Därefter väntar en clinic på rangen. Där råder han exempelvis åskådarna att hitta sitt eget individuella grepp och intala sig att det är en järnsjua som finns i handen trots att siffran som hittas under sulan är ”2”. En snabb lunch med sponsorer med tillhörande fotostund bockas sedan av.

Den huvudsakliga programpunkten inleds när han traskar upp på Barsebäcks första tee tillsammans med Mats Lanner och Magnus Persson (numera Magnus P Atlevi). Uppvisningsronden startas med en trygg greenträff och två puttar för par. Nicklaus har inte ens sett banan på vykort tidigare, men får ändå lite värdefull hemmakännedom levererad av klubbens pro Ingemar Christersson – som går caddie.

Den första av torsdagens fyra birdies kommer på fyran där Nicklaus daskar upp en järntrea till fyra meter från hål och missar eagleputten. Rundan landar slutligen i 69 slag efter stök bland träden på 18:e och ett inspel över greenen.

Nicklaus intryck av Barsebäck? ”Mycket intressant och ovanligt med en bana av så olika karaktär: öppna hål i parkmiljö, hål helt omgivna av skog och så rena seasidehål. Jag trivdes direkt.”
När de två unga svenska medspelarna recenseras får Magnus Persson de största lovorden.
”Han drev ju längre än mig på många hål och måste ha stora förutsättningar.”

Nicklaus tackar också Magnus Persson och Mats Lanner för rundan på 18:e greenen i en megafon som sträcks över. Det är sedan tänkt att Nicklaus ska direkt till Sturup efter en stunds autografskrivande. Men under artighetsvisiten i tältet som klubbsponsorn MacGregor satt upp fastnar han med en äldre tysk medelgolfare, som halar upp en förhistorisk driver och undrar vad Nicklaus tycker om den.

Tysken får uppskattningsvis tio minuter med en genuint intresserad Nicklaus, som stannar till och guidar honom genom MacGregors nya modeller och inleder en beslutsam övertalningskampanj för att den gravt utdaterade drivern snarast ska bytas ut.
Strax efter sextiden på kvällen kan planet sätta kurs mot Heathrow. Där väntar en Concordeflight mot USA som ska föra Nicklaus hemåt igen.


Text: Eric Franzén • 2021-02-17
ArtiklarBarsebäck G&CCJack NicklausTidpunkten
Rulla till toppen