Välbekanta Odyssey-huvudet #1 ingår i nya Ai-One-serien.

Vad är grejen med Odysseys nya AI-putters?

Vi tittar närmare på modellen som funnits i Jon Rahms bag sedan september månad.

Text: Eric Franzén • 2023-11-02 Uppdaterad 2023-11-02

Ja, vad är grejen med AI-putters?
Under de senaste åren har vi sett AI-designade träffytor med varierande tjocklek dyka upp i Callaways drivers, fairwaywoods, hybrider och järnklubbor. Nu är det alltså dags att introducera samma lösning i putters genom den nya serien Ai-One. Teknologin är densamma som har tillämpats i övriga klubbor, där träffytornas tjocklek skiftar vid olika punkter från tå till häl för att kunna erbjuda en jämnare bollhastighet för puttar som inte träffas direkt i mitten av bladet.

Jaha, men hur kan detta göra min puttning bättre?
När träffen rör sig utåt bladet minskar kraftöverföringen till bollen, vilket resulterar i att bollen tappar hastighet och därmed rullar kortare på greenen. Detta ökar risken för treputtar. Genom användning av maskininlärning kan olika punkter på träffytan utformas med varierande tjocklek i syfte att minimera tappet av bollhastighet som uppstår vid en träff som i sid- eller höjdled hamnar utanför bladets mitt. Callaways egna robottester, där puttar slogs från 15 olika punkter på bladet, visade att modellerna med AI-designade träffytor hamnade upp till 21 procent närmare hålet jämfört med konventionellt utformade träffytor.

Färre treputtar låter ju toppen. Det här borde tourspelarna hjula av glädje över, eller?
Ai-One-serien har redan dykt upp i bagarna hos spelare som Jon Rahm, Sam Burns och damernas världsetta Ruoning Yin. I Jon Rahms fall påskyndades processen med en mildare övertalningskampanj från Odysseys tourteam, där man visade att treputtarna hade kostat världstrean 2,5 miljoner dollar i rena prispengar under säsongen 2023. Rahm matades också med beräkningar som påvisade att teknologin i Ai-One skulle kunnat halvera antalet treputtar för Rahm, eftersom flera av hans förstaputtar skulle ha hamnat inom en meter från hål. Ett resonemang som Rahm tydligen köpte och sedan valde att byta ut sin Odyssey White Hot OG Rossie S vid BMW PGA Championship på Wentworth i september, som ersattes med en Ai-One-modell med samma huvud.

Okej, men vad är skillnaden mellan Ai-One och Ai-One-Milled?
Ai-One kommer med Odysseys välkända mjuka White Hot-inlägg i huvudet, där träffytan har en bakomliggande platta i aluminium som utformats i varierande tjocklek. När det gäller Ai-One Milled är huvudet fräst i rostfritt stål, med en fräst träffyta i titan där inläggets baksida har designats med varierande tjocklek.

Ai-One skiljer sig också rent visuellt med det fönster på baksidan av huvudet som visar upp träffytans konturer. Till största delen är det en marknadsföringsstrategi som ska hjälpa till att tydliggöra teknologin för konsumenten. Båda varianterna levereras med ett lättviktsskaft i stål där en motbalanserande vikt på 20 till 30 gram har placerats i änden.

När finns Ai-One och Ai-One Milled i butik, och vad kostar de?
AI-One-linjen är uppdelad i två släpp och landar på 3 499 kr per putter.
Först ut den 3 november är modellerna: One, Double Wide DB, Rossie S, #7 S och #7CH.
I februari 2024 följer sedan: #2, Double Wide DB, Double Wide CH, Rossie DB, #7 DB, 2-Ball DB, 2-Ball CH, Jailbird Mini DB och Jailbird Mini CH.
Ai-One Milled kostar 4 999 kr per putter.
Samtliga modeller finns tillgängliga i butik från den 3 november: One T, Two T, Three T, Six T, Seven T DB, Seven T CH, Eight T och Eleven T.


Text: Eric Franzén • 2023-11-02
UtrustningCallawayOdysseyPuttersUtrustning
Rulla till toppen