Brian Harman var en av nyckelspelarna när USA kom tillbaks under eftermiddagen Foto: Getty Images

Den amerikanska comebacken – Ryder Cup lever

Vann fyrbollarna och gjorde match av Ryder Cup inför singelspelet.

Text: Martin Strömberg • 2023-09-30 Uppdaterad 2023-10-03

Under tre spelsessioner såg det ut som att Europa i princip var på väg att avgöra Ryder Cup redan innan söndagens tolv singelmatcher. Men under eftermiddagens fyrbollar visade USA plötsligt energi och nytt liv. När Patrick Cantlay rullade i sin tredje raka birdie på Marco Simones 18:e hål, och därmed vann matchen mot Rory McIlroy och Matthew Fitzpatrick tillsammans med Wyndham Clark, såg han till att USA åtminstone har ett hopp inför singelspelet. Skillnaden inför söndagens spel är nu fem poäng, 10,5 för Europa och 5,5 för USA.

Enda segern för Europa under eftermiddagspasset togs av Robert MacIntyre och Justin Rose, som lyckades hålla undan för Justin Thomas och Jordan Spieth. Det europeiska paret vann med 3/2 på det 16:e hålet.

För Ludvig Åberg och Viktor Hovland blev det en klar förlust mot Collin Morikawa och Sam Burns. Den svenska rookien höll liv i matchen med två snygga birdies på hål 13 och 14 men när han missade sin birdie från fyra meter på det 15:e hålet var matchen slut och Åberg fick sin första förlust i Ryder Cup. Burns och Morikawa vann med tydliga 4/3.

Också Tommy Fleetwood och Nicolai Høigaard kämpade förgäves mot Brian Harman och Max Homa. Matchen tog slut på det 17:e hålet som delades på par med resultatet 2/1 i amerikanernas favör.

Inför sista ronden har Europa ett klart övertag men USA lär ha fått med sig en hel del energi efter lördagens fyrbollar och det är långt ifrån över. Singelspelet är av tradition en styrka för USA. Det krävs dock ett rejält mirakel om USA ska lyckas vända singlarna till sin favör och plocka in de fem poäng som skiljer dem från Europa inför söndagen. Det största försprånget som hämtats in under singlarna har varit på fyra poäng, vilket skett både vid USA:s seger på Brookline 1999 samt vid Europas smått osannolika triumf på Medinah 2012.


Text: Martin Strömberg • 2023-09-30
Ryder CupLudvig ÅbergMarco Simone G&CCPatrick CantlayRyder Cup 2023Tournytt
Rulla till toppen