Henrik Stenson och övriga spelare på LIV Golf får fortsatt vänta på sina världsrankingpoäng. Foto: Getty Images

OWGR

Inga världsrankingpoäng för LIV Golf – ”Måste hitta ett sätt att fixa detta”

OWGR vill se förändringar i kvalificering och nedflyttning på LIV Golf.

Text: Olof Åsgård • 2023-10-11 Uppdaterad 2023-10-11

Official World Golf Ranking har återigen beslutat att inte ge LIV Golfs tävlingar världsrankingstatus. Anledningen är att touren inte kan mätas och jämföras på ett rimligt sätt gentemot de andra 24 golftourerna. 

– Vi är inte i krig med dem. Det här beslutet är inte politiskt, det är uteslutande tekniskt. LIV-spelarna är självklart tillräckligt bra för att bli rankade. De spelar helt enkelt inte i ett format där de kan rankas rättvist med de andra 24 tourerna och tusentals spelare som försöker tävla på dem, säger OWGR:s ordförande Peter Dawson.

OWGR har inget emot formatet – 48 spelare och 54-hålstävlingar. Det går att lösa med matematiska formler, menar Dawson. Problemet är hur spelarna tar sig in på touren och hur de faller ur.
– Självklart ska de vara med i rankingen och vi måste hitta ett sätt att fixa det. Jag hoppas att LIV kan hitta en lösning för kvalificering och nedflyttning, säger Dawson.

LIV Golf svarar

LIV Golf, som leds av Greg Norman, är inte nöjda med beslutet och i ett uttalande väljer den att kritisera hela OWGR:s existens och legitimitet, utan att kommentera de punkter som OWGR har anmärkningar på.
”OWGR:s enda uppgift är att ranka de bästa spelarna över hela världen. Dagens kommunikation klargör att den inte längre kan uppnå detta mål. Spelare har historiskt sett varit föremål för en enda världsranking för att kvalificera sig till majortävlingar, de största evenemangen och för sina kontraktsvärden vid företagssponsring. En ranking som inte representerar alla deltagare på ett rättvist sätt, oavsett var i världen de spelar golf, berövar fans, spelare och alla golfens intressenter på den objektiva grunden för varje korrekt erkännande av världens bästa spelarprestationer. Det berövar också några traditionella tävlingar att ha de bästa möjliga spelarfälten.
Professionell golf är nu utan ett riktigt eller globalt poäng- och rankingsystem. Det finns ingen fördel för fans eller spelare så länge de bästa spelarprestationerna inte erkänns.”, skriver LIV Golf.

Sedan LIV Golf startade 2022 har spelarna sjunkit som stenar på världsrankingen. De får inte spela på PGA Tour och har självmant lämnat DP World Tour efter repressalier. De är välkomna på Asian Tour och i majortävlingar, där har främst Brooks Koepka lyckats att samla många världsrankingpoäng den här säsongen och amerikanen har förbättrat sin ranking i år, från 52:a plats till nuvarande 18:e. Cameron Smith är LIV Golfs högst rankade spelare på 15:e plats.
Henrik Stenson är enda svenska spelaren på LIV Golf, han är rankad 230 i världen.

Den här veckan spelas LIV Golfs sista ordinarie tävling för året i Jeddah, Saudiarabien.


Text: Olof Åsgård • 2023-10-11
TournyttLIV GOlfLIV Golf Invitational SeriesOWGRTournytt
Rulla till toppen