Vad kommer att hända? Publiken på Finca Cortesin är förväntansfull. Foto: Getty Images

Solheim Cup

Vad talar för Europa – vad talar för USA?

”Det enda vi vet är att inget går att förutse – spelet kan börja!

Text: Tomas Hagfeldt • 2023-09-24 Uppdaterad 2023-09-24

Finca Cortesin Starttid 11:10. Linn Grant peggar upp sin boll på Finca Cortesin för att spela en runda golf på en av vår planets mest välskötta banor i ett bedårande andalusiskt landskap.

Linn Grant tänker nog inte så.

Hon är där för att vinna. Hon ska fixa sin fjärde poäng för Europa i Solheim Cup 2023. Hon möter Megan Khang.

Hon får uppleva ett folkhav och ett antal galna jubelrop från den höga läktaren strax intill teeområdet. Nedanför ligger vattenhindret som hon vill slå över och greenen som hon vill träffa. Hon ska visa vägen för Europa. Det är viktigt med en bra start i öppningsmatchen. Det bevisar historik och statistik från både Solheim Cup och Ryder Cup.

Med annan statistik kan man spekulera. Matchen står 8–8. Vad talar för Europa? Vad talar för USA?

Hemmalaget först.

Hemmaplan
Av de sex senaste matcherna på hemmaplan har Europa vunnit fyra. Publiken är den 13:e spelaren. Britter, spanjorer och mängder av svenskar skapar en magisk atmosfär på Finca Cortesin. Spelarna gillar det och höjer sig.

Momentum
Det vanligaste ordet i lagmatcher. Det lag som får med sig de sista poängen från lördagskvällen vinner oftast.

8–8-faktorn
Europa har aldrig i Solheim Cup vänt ett underläge på söndagen. Det behövs inte. Underläget 0–4 har vänts till 8–8. Lika jämnt har det varit 2019 och 2011. Båda gångerna vann Europa.

Linn Grant
Hon är född till detta, sa kapten Suzann Pettersen på lördagen. Hon vill se henne spela den första singeln. Hon vill vinna lika mycket som Linn.

Sedan bortalaget

Uttagningarna
Stacy Lewis har haft sin strategi klar. Alla i laget fick spela på fredagen. Ingen har spelat samtliga fyra matcher. Banan är fysiskt krävande. All energi och kraft behövs för att spela på topp hela vägen in till kaklet.
Fler amerikanskor än europeiskor har spelat mer än en match – därmed har de hittat känslan för de svårlästa greenerna.

Världsrankingen
Oftast en fördel till USA. Så även i år. Lilia Vu är världstvåa, Nelly Korda världstrea. Alla amerikanskor är rankade bland världens 40 bästa.
Stacy Lewis har full koll på all statistik och säger sig därför tro på sitt USA.

Singelspel
En annan klassisk ”sanning” i Solheim Cup och Ryder Cup. Amerikanska individualister trivs när de ensamma får skina i rampljuset.

Megan Khang
Hon har lyst av självförtroende hela veckan, hon är en av de amerikanskor som hittills visat det största spelet och den bästa puttningen.

88-faktorn
USA spelar för Kathy Withworth, en av damgolfens pionjärer och lagets första Solheim Cup-kapten 1990. Ungefär som Europas herrar spelat för Seve Ballesteros. Hon vann 88 titlar på LPGA-touren. Det är siffran som hyllas den här veckan. Matchen står 8–8 och spelet kan börja.

Vad vi vet är att inget går att förutse. Något oväntat kommer att hända under de närmaste timmarna på Finca Cortesin. Det vet vi.


Text: Tomas Hagfeldt • 2023-09-24
TournyttFinca CortesinSolheim CupTournytt
Rulla till toppen