Brooks Koepka och Zach Johnson under ett träningsvarv inför The Open i juli. Foto: Getty Images

Ryder Cup

Blir det några LIV-spelare i USA:s lag?

Sex spelare klara för Rom. Brooks Koepka blev inte direktkvalificerad. Nu återstår att se om han blir ett av Zach Johnsons kaptensval.

Text: Olof Åsgård • 2023-08-22 Uppdaterad 2023-08-22

Efter att LIV Golf startades under förra året blev spelarna som gått över till utbrytartouren utkastade från PGA Tour. I samband med detta sade Zach Johnson, USA:s Ryder Cup-kapten, att han inte såg hur någon av LIV-spelarna skulle kunna kvalificera sig till Ryder Cup eftersom de inte skulle få spela i tävlingarna som gav rankingpoäng.
I stundens hetta tänkte Johnson förmodligen inte på att bra spel i majors skulle ge poäng. Och bland de amerikanska LIV-spelarna är det obevekligen Brooks Koepka som varit starkast på denna punkt. Han vann PGA Championship, slutade delad tvåa i The Masters, delad 17:e i U.S. Open och delad 64:a i The Open. En mer än godkänd resultatrad som nästan gav tillräckligt med rankingpoäng för att Koepka skulle säkra en plats i det amerikanska laget.
Inför förra veckans PGA Tour-tävling BMW Championship låg också Koepka på rätt sida i USA:s Ryder Cup-ranking. Men efter tävlingen blev han omsprungen av både Max Homa och Xander Schauffele och slutade på sjunde plats.
Efter tävlingen avslutades kvalificeringsperioden och sex amerikanska spelare är klara för Ryder Cup (alla PGA Tour-spelare):

  • Scottie Scheffler
  • Wyndham Clark
  • Brian Harman
  • Patrick Cantlay
  • Max Homa
  • Xander Schauffele

Zach Johnson har nu sex kaptensval och Brooks Koepka får förlita sig på att bli utvald. Men kommer Johnson välja LIV-spelare?
Den 29 augusti ska kaptenen presentera vilka spelare som han valt ut.
Bland LIV-spelarna har Brooks Koepka förmodligen bäst chanser. Samtidigt har Talor Gooch vunnit tre LIV-tävlingar i år och är tvåa bakom australiensaren Cameron Smith i rankingen. Dustin Johnson, Patrick Reed och Bryson DeChambeau bör också finnas på Zach Johnsons lista.

Men kommer han ens välja Brooks Koepka? I Golf.com:s podcast Subpar förra veckan sa han att han bara sett LIV-spelarna under majors och har därför svårt att skapa sig en bild av deras spel och form.
– Det är svårt eftersom jag inte kan se vad (LIV-spelarna) gör eller deras form, förutom under fyra tävlingar. Vad Brooks har åstadkommit i år, ja, ingen är förvånad. Jag är bara glad att han är skadefri, sa Johnson och gav inga vidare indikationer om hur han tänker kring sina kaptensval. 
Om en vecka har vi svaret på denna fråga.

Amerikanska spelare som förmodligen finns på Zach Johnsons lista över potentiella kaptensval: 

PGA Tour:
Jordan Spieth
Cameron Young
Collin Morikawa
Keegan Bradley
Sam Burns
Rickie Fowler
Justin Thomas
Tony Finau
Taylor Moore

LIV Golf:
Brooks Koepka
Patrick Reed
Bryson DeChambeau
Dustin Johnson
*att de blev utkastade från PGA Tour spelade i teorin ingen roll för deras medverkan i Ryder Cup eftersom de fortsatt är medlemmar i PGA of America (organisationen som arrangerar Ryder Cup på USA:s sida).


Text: Olof Åsgård • 2023-08-22
TournyttBrooks KoepkaRyder CupTournyttZach Johnson
Scroll to Top