Majordags… och Rory McIlroy, som inte vunnit en major sedan 2014 är återigen en av favoriterna. Foto: Getty Images

The Open Championship

McIlroy vill återskapa minnena från 2014

Nordirländaren tillbaka på Hoylake där han vann sin hittills enda The Open-titel.

Text: Olof Åsgård • 2023-07-18 Uppdaterad 2023-07-18

2014 vann Rory McIlroy The Open Championship på Royal Liverpool GC, Hoylake. Han ledde från start till mål och kunde hålla undan från jagande Sergio Garcia och Rickie Fowler under den sista ronden. Vinnarscoren blev 271 slag, 17 under par, två slag före tvåorna Garcia och Fowler.

Nu är 34-årige McIlroy tillbaka på Hoylake och efter förra veckans seger i Scottish Open återfinns han än en gång bland de favorittippade spelarna när det är dags för en majortävling.

Han har vunnit fyra majors totalt i karriären, varav ett The Open. Senaste majorsegern var PGA Championship 2014. Och inför varje ny major ställs frågor om torkan och vad McIlroy tror om sina chanser att vinna. 

Under måndagen meddelades att nordirländarens redan inplanerade presskonferens på tisdagen ställs in. Exakt anledning framgick inte men det är inte första gången han ställer in presskonferenser den här säsongen. Han gjorde det även inför U.S. Open i juni. Han lämnade Augusta National i all hast efter att ha missat kvalgränsen i The Masters. Veckan efter tog han en ”välbehövlig paus” och dök inte upp på den upphöjda tävlingen RBC Heritage, något som renderade i en böter till PGA Tour på 3 miljoner dollar.

Som medlem i PGA Tours spelarråd och stark motståndare till LIV Golf har uppmärksamheten runt Rory McIlroy varit stor de senaste säsongerna. Samtidigt spelar han bättre golf nu än i slutet på 2010-talet. Han har vunnit tre tävlingar (två PGA Tour, en DP World Tour) i år och är världstvåa bakom Scottie Scheffler. Han vann Tour Championship förra året på PGA Tour samt DP World Tours Race to Dubai Rankings. Förra året slutade han trea i The Open på Old Course. Det är inte så konstigt att han får bära en del av favoritskapet igen.

Med Claret Jug 2014. Arkivbild: Getty Images

Det blev ingen presskonferens men Sky Sports fångade McIlroy på rangen under måndagen.
– Det känns så längesen. Jag försökte återväcka minnena när jag körde från flygplatsen i går kväll. Jag har inte varit här sedan 2014, så jag försöker bara få tillbaka dessa minnen och bekanta mig med rangen, klubbhuset och första tee. Det är skönt att komma tillbaka. Det är alltid trevligt att komma tillbaka till ställen där du haft framgång, säger McIlroy till Sky Sports.
– Det är en ny vecka. Du försöker nästan glömma vad som hände för 24 timmar sedan. Jag har ett nytt mål och det är bara att köra igen. Jag behöver bara fokusera på att vara redo att slå ut på torsdag, säger McIlroy.

Nyckeln blir spelet från tee

Rory McIlroy poängterar att mycket har hänt i hans liv och många golftävlingar har spelats sedan han segrade på Hoylake för nio år sedan.
– Spelet känns bra. Jag kontrollerade bollen i svåra förhållanden förra veckan och jag har en bra känsla inför den här veckan. Banan är mer eller mindre densamma och som jag minns den. Det är en väldigt strategisk bana från tee och extremt välbunkrad. Det tror jag är den största utmaningen, att undvika att hamna i pottbunkrarna från tee. Jag gillar den strategiska biten, du behöver verkligen tänka till hur du ska spela, vilka klubbor du ska slå från tee och om du ska utmana bunkrarna eller spela konservativt.


Text: Olof Åsgård • 2023-07-18
TournyttRory McIlroyRoyal Liverpool GCThe OpenTournytt
Rulla till toppen