Rory McIlroy föll ännu en gång på sluthålen och det känns som att det har blivit en rejäl mental uppförsbacke i majors för nordirländaren // Foto: Getty Images

U.S. Open – fem reflektioner sista ronden

Miniskandal när amatören skulle avsluta U.S. Open.

Text: Martin Strömberg • 2023-06-19 Uppdaterad 2023-06-19

Omgiven av världsspelare överallt lyckades Wyndham Clark vara den som gjorde minst antal misstag på en bana där vad som helst kunde hända. De flesta hade förmodligen helst sett McIlroy eller Fowler som segrare men återigen blev pressen för hård och båda föll med flaggan i topp.

• Det har knorrats en del från spelarhåll över att Los Angeles CC inte varit en perfekt bana för U.S. Open. Dåliga åskådarsiffror och låg nivå på stämningen runt banan har varit ett par argument som framförts av bland andra Matt Fitzpatrick och Justin Thomas. Den har också kritiserats öppet för att den har men del blinda utslag och för att fairways på en del hål sluttar för mycket och att det varit svårt att hålla bollen på det finklippta. Kritiken är säkert befogad. Men framför TV:n måste jag säga att banan fungerade mycket bra och underhållningen var ingenting att klaga på, man fick en bra närvarokänsla och det kändes verkligen som att rätt spelare vann till slut. Wyndham Clark lyckades hålla i spelet bäst och minimerade misstagen, det är ofta vad det handlar om i U.S. Open.

• Det går inte att undvika att fundera över Rory McIlroys oförmåga att vinna. Man kan skylla på slumpen, marginaler, otur eller vad man vill men det krävs alltid något speciellt för att sätta nosen först när det drar ihop sig och den egenskapen verkar saknas hos nordirländaren just nu. Det känns snarare som en mental spärr.

• Gordon Sargent blev bästa amatör och visade upp ett imponerande spel rakt igenom. Han slutade på en delad 39:e plats på fyra över par men visst borde han ha varit ett slag bättre? Det här ska ju inte kunna hända på sista hålet i en major när man rullar en boll mitt i bakkanten av hålet. Miniskandal, och tänkt om det hade hänt ett par timmar senare när Clark skulle putta ut för seger.

• Tommy Fleetwoods attack sista ronden var grym att se. Tyvärr var engelsmannen några slag för långt bakom för att hans 63-rond sista dagen skulle räcka. Men vilken spelare han är när det stämmer för honom.

• Svenskarnas tid kommer. Nej, det fanns inga svenskar med under helgen och Viktor Hovland fick bli det enda nordiska majorinslaget. Han tog en 19:e plats och har nu fyra raka topp 20-placeringar i majorsammanhang, imponerande. Men med svenska spelare som Ludvig Åberg, david Nyfjäll, Vincent Norrman i pipelinen så kommer vi garanterat att få bättre tider framöver.


Text: Martin Strömberg • 2023-06-19
TournyttGordon SargentRickie FowlerRory McIlroyTommy FleetwoodTournyttU.S. OpenViktor HovlandWyndham Clark
Rulla till toppen