En lycklig Wyndham Clark med sin första majorpokal efter segern i U.S, Open // Foto: Getty Images

Clark vann U.S. Open – höll undan för McIlroy

Tog första majorsegern efter imponerande lugn.

Text: Martin Strömberg • 2023-06-19 Uppdaterad 2023-06-19

Det var upplagt för en duell mellan de stora publikfavoriterna Rickie Fowler och Rory McIlroy. Men när Fowler föll ifrån under slutronden och när McIlroy ännu en gång föll på målsnöret stod Wyndham Clark, en 29-åring från Denver, Colorado, som segrare. Clark tog sin första seger på PGA Tour så sent som i maj i år och nu spelade han hem sin första majortitel på Los Angeles CC, ett slag före McIlroy, som bara mäktade med en enda birdie under slutronden. En säker tvåputt för par på sista hålet säkrade segern. Clark gick på 70 slag sista ronden och tio under par totalt.

– Första segern kändes overklig och den här känns ännu mer overklig, det har inte sjunkit in än. Men jag kände mig lugn hela ronden och är stolt över hur jag hanterade situationen på slutet, sa en lycklig Clark.

Många spelare som gick tidigt sista ronden sköt låga scorer. Tommy Fleetwood gick sju under och avancerade hela vägen upp till en delad femteplats. Jon Rahm och Austin Eckroat gick på 65 slag och klättrade till delad tiondeplats. Men för spelarna i de sista bollarna var det svårt att få något positivt att hända. Rickie Fowler var tre över efter sju hål och avslutade till sist med 75 slag för en delad femteplats. Rory McIlroy gjorde birdie på ettan, sedan hände ingenting förrän han gjorde en dålig bogey på det relativt enkla par fem-hålet 14:e. McIlroy slog en wedge för kort och lyckades inte rädda par från bunkern. Nordirländaren slutade nio under par och ett slag bakom Clark.

– Jag valde mellan två klubbor och vinden var ojämn när jag stod över bollen. I slutänden valde jag fel, jag skulle ha gått med en full sandwedge som jag tänkte från början. Bortsett från det slaget och den missade birdieputten på åttonde hålet så är jag nöjd med hur jag spelade, jag gav aldrig upp. Wyndham var stabil hela vägen och det var en stark tvåputt på sista för segern. Jag kommer närmare och närmare och får fortsätta att kämpa för nästa majorseger, det kommer att kännas skönt när den kommer, sa en samlad men något besviken McIlroy.

För Wyndham Clark har de senaste månaderna blivit ett stort genombrott och han var rörd under prisutdelningen.

– Jag har drömt så många gånger om att få stå i den här situationen och nu är drömmen verklighet. Det kändes som att min mamma vakade över mig idag trots att hon inte är här längre. Det var tydligen min dag idag, sa Clark.

Norrmannen Viktor Hovland avslutade med 72 slag och tog ännu en fin majorplacering på 19:e plats.


Text: Martin Strömberg • 2023-06-19
TournyttLos Angeles CCRickie FowlerRory McIlroyTournyttU.S. OpenWyndham Clark
Rulla till toppen