Nordirländaren Rory McIlroy är bara ett slag bakom Rickie Fowler och Wyndham Clark inför sista ronden av U.S. Open // Foto: Getty Images

Tournytt

U.S. Open – fem reflektioner tredje ronden

Många spelare har fortfarande chansen på North Course.

Text: Martin Strömberg • 2023-06-18 Uppdaterad 2023-06-18

Det drar ihop sig ordentligt på Los Angeles CC och tredje ronden bjöd på betydligt tuffare förhållanden än de två första ronderna. Rickie Fowler avslutade med en bogey men klamrar sig ändå fast i täten tillsammans med Wyndham Clark, båda tio under par. Ska Fowler kunna ta sin första majorseger i karriären efter sina bekymmer de senaste åren?

• Ju längre dagarna går desto mer svårspelad blir North Course på Los Angeles CC. Det bäddar för att någon ska kunna komma bakifrån och åtminstone pressa spelarna i de avslutande bollarna. Det finns gott om stora namn som ligger fem, sex slag efter som säkert bär på den planen. Scottie Scheffler är tre efter, Dustin Johnson och Xander Schauffele fem slag bakom. Är Cameron Smith och Bryson DeChambeau för långt bakom med sina sju slag att hämta in? Det känns inte helt omöjligt.

• Av någon anledning talas det inte så mycket om Rory McIlroy den här veckan. Amerikanarna är förmodligen upptagna med att glädjas över Rickie Fowlers återkomst till världstoppen. Men nordirländaren med fyra majors i bagaget är bara ett enda slag bakom, det är ingenting. Ska McIlroy kunna betvinga sina egna inre demoner efter många missade majorchanser och äntligen ta sin femte majorseger? Den senaste kom 2014. McIlroy stortrivs när det finns lite utrymme från tee och han är faktiskt på sjätte plats när det gäller antal fairwayträffar med 31 av 39 fairways efter tre ronder. McIlroy leder statistiken över greenträffar med 44 av 54 greener så här långt. Kan han fortsätta med det så har han en jättechans.

• Puttningen talar för Fowler. Han är fortfarande bäst i fältet när det gäller spelet på green och det är ju där det avgörs som bekant. Fowler har 1.58 puttar per greenträff. När det gäller intjänade slag mot fältet på green är ledarkollegan Wyndham Clark trea med 2,61 intjänade slag. Bäst av alla där är Patrick Rodgers med 2,73 intjänade slag före Harris English med 2,65.

• En major avgörs sista nio hålen, brukar det heta, och mycket talar väl för att det kommer att stämma väl in sista ronden av årets U.S. Open. Sista nio på North Course har hittills varit drygt 1,3 slag svårare än de första nio hålen. De tre sista hålen spelas dessutom en bra bit över 450 meter med hål nummer 17 som det svåraste hittills med en snittscore på 4,43 under de tre första ronderna.

• Hyfsat titelförsvar, får man ändå säga att engelsmannen Matt Fitzpatrick gör. Han har utvecklat sitt spel ordentligt, för några år sedan var det nog inte många som trodde att han skulle kunna vinna ett U.S. Open. Han kan numera slå högre slag och har dessutom blivit bättre på att kontrollera en draw. Inför sista ronden är Fitzpatrick på en delad 15:e plats, nio slag bakom Clark och Fowler.


Text: Martin Strömberg • 2023-06-18
TournyttBryson DeChambeauCameron SmithDustin JohnsonLos Angeles CCMatthew FitzpatrickRickie FowlerRory McIlroyTournyttU.S. OpenWyndham ClarkXander Schauffele
Scroll to Top