Rory McIlroy under första rundan av Dunhill Links – som spelas på St Andrews, Carnoustie och Kingsbarns. McIlroy inledde på Carnoustie. Bild: Getty Images

LIV/PGA Tour

McIlroy: ”Golfsporten sliter sig själv i stycken just nu”

Världstvåan menar att kontroversen mellan LIV och de stora tourerna måste lösas i närtid.

Text: Bo Hansson • 2022-09-29 Uppdaterad 2022-09-29

Världstvåan Rory McIlroy har varit den största försvararen av PGA Tour och den ledande kritikern mot saudifinansierade LIV Golf.
Denna veckan spelar han Dunhill Links på DP World Tour. På en presskonferens sa han att han är öppen för en ”vapenvila” mellan parterna.
– Jag har alltid sagt att jag tycker det finns en tid och en plats när alla inblandade ska sätta sig ner och försöka jobba tillsammans. Det är svårt att få detta att hända när två rättsprocesser är igång, sa McIlroy.
PGA Tour har ju stängt av de spelare som gått över till LIV. I augusti stämde elva LIV-spelare PGA Tour för, bland annat, konkurrensinskränkning.
DP World Tour har inte stängt av LIV.-spelare. En juridisk domare har tillåtit spel fram till februari då saken ska avgöras i domstol.
– Jag tycker också att det finns en naturlig tidslinje här, att låta temperaturen gå ner lite och sedan kanske folk kan gå in i de här förhandlingarna med lite lugnare sinne och inte bli så känslosamma över alltihop, sa Rory McIlroy.
Han tror inte att den djupa spricka som uppstått inom golfen gagnar någon.
– Golfsporten sliter sig själv i stycken just nu och det är inte bra för någon. Det är inte läge just nu med allt som pågår men jag tror inte att vi kan låta detta hålla på alltför länge till. Så jag är för att alla sätter sig runt bordet och försöker lösa detta.

En het potatis är att LIV-tävlingarna inte ger några världsrankingpoäng. Ju längre tiden går, desto mer kommer spelare som Dustin Johnson, Brooks Koepka, Patrick Reed, Cameron Smith och alla andra som valt LIV att tappa än mer på rankingen.
– Jag vill självklart att de bästa spelarna i världen ska rankas rätt. Men samtidigt, du kan inte hitta på dina egna regler. Det finns kriterier för världsranking och alla vet vad som gäller. Om LIV vill ändra så att kriterierna uppfylls, det kan de, så har jag inga problem med att ge dem världsrankingpoäng. Inte alls. Men om de inte uppfyller kriterierna så blir det svårt att rättfärdiga att de ska ha dem, sa Rory McIlroy.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2022-09-29
TournyttDP World TourDunhill LinksLIV Golf Invitational SeriesPGA TourRory McIlroyTournytt
Scroll to Top