Cameron Smith, mitten,spelade in i Boston under tisdagen tillsammans med Pat Perez och Dustin Johnson. Bild: Getty Images

PGA Tour/LIV Golf

Smith: ”Ett erbjudande jag inte kunde säga nej till”

Världstvåan fick, enligt uppgift, en dryg miljard för övergången till LIV. Spelar denna veckan. Får inte vara med i Presidents Cup.

Text: Bo Steffensen • 2022-08-31 Uppdaterad 2022-08-31

Redan när Cameron Smith lyfte The Claret Jug på St Andrews i mitten på juli florerade rykten om att han skulle gå över till LIV Golf Series.
Så blev det också.
Smith som alltså haft en kanonsäsong där han vunnit både The Players och The Open och avancerat till andraplats på världsrankingen kommer nu inte att kunna spela vidare på PGA Tour.
På LIV får man heller inga världsrankingpoäng.
Enligt uppgift i amerikansk media fick Cameron Smith 100 miljoner dollar (drygt en miljard kronor) för att ta steget över till LIV Golf.

Nu när årets PGA Tour är färdigspelad ger världstvåan, i en intervju med Australian Golf Digest, sin förklaring till varför han väljer att gå över till saudifinansierade LIV.
– Pengar var definitivt en anledning till det beslutet. Jag ska inte förneka det eller säga att det inte var det. Det var ett affärsbeslut och ett erbjudande som jag inte kunde säga nej till, säger han.
– Den stora grejen för mig är spelschemat. Jag kommer att kunna spendera mer tid hemma i Australien. Jag har inte kunnat göra det och att få den delen av mitt liv tillbaka igen var väldigt lockande.

Smith får sällskap på LIV av landsmannen Marc Leishman, Joaquin Niemann (19 på världsrankingen), Harold Varner III, Cameron Tringale och Anirban Lahiri som också bestämt sig för att hoppa över.
Beskedet är ett bakslag för PGA Tour men också för det internationella laget i Presidents Cup, matchen mellan USA och resten av världen förutom Europa, som spelas på Quail Hollow i Charlotte, USA 22–25 september.
Cameron Smith och Joaquin Niemann var redan klara för laget och Leishman ett troligt kaptensval. Alla tre kommer att spela LIV-tävlingen i Boston denna veckan och stängs därmed av från spel på PGA Tour – och Presidents Cup.
Trevor Immelman, det internationella lagets kapten, kommer nu att få två extra kaptensval.

VECKANS LEDARTAVLOR


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Steffensen • 2022-08-31
TournyttCameron SmithJoaquin NiemannLIV Golf Invitational SeriesMarc LeishmanPGA TourPresidents CupTournytt
Scroll to Top