Tony Jacklin och Jack Nicklaus får ett pris uppkallat efter sig. Foto: Getty Images

Ryder Cup

Nytt – sportsligt – pris ska delas ut

I höst kommer inte bara Sam Ryders pokal att delas ut i samband med Ryder Cup. Ett nytt pris till de två mest sportsliga deltagarna kommer också delas ut.

Text: Jesper Johansson • 2021-07-07

En av Ryder Cup-historiens mest minnesvärda ögonblick har inspirerat till ett nytt pris i lagtävlingen. 1969 spelades tävlingen på Royal Birkdale. Jack Nicklaus och Tony Jacklin var på det sista hålet och hela tävlingens utgång stod på spel. Den som skulle vinna hålet skulle också vinna matchen för sitt lag. Jack Nicklaus satte då en lång parputt vilket innebar att han med säkerhet delat hålet, vilket också innebar att USA skulle försvara sin titel från 1967.

Om Tony Jacklin i sin tur skulle ha missat sin parputt hade USA vunnit upplagan 1969 också. Men Nicklaus tog upp Jacklins markering och gav honom parputten, vilket innebar att pokalen stannade i USA samtidigt som tävlingen på Royal Birkdale delades.

Ett klassiskt ögonblick som snart kan leda till fler klassiska ögonblick. “The concession”, som händelsen kallas, har nu hedrats med ett pris kallat Nicklaus.Jacklin Award. Priset ska delas ut till en spelare i varje lag “som bäst påvisar själen av eventet: att kunna se den större bilden och ta beslut med tanke på sportsmannaanda, lagarbete och prestation i Ryder Cup”, går att läsa i ett pressmeddelande.

Priserna kommer att delas ut av en kommitté bestående av Jack Nicklaus, Tony Jacklin och andra tidigare kaptener för de båda lagen. Dessutom ska personer från Sky Sports och NBC Sports vara med samt en sponsor av de nyinstiftade priset, Aon, vara med i urvalsprocessen.
– Spänningen och energin runt Ryder Cup kommer alltid testa dig när det är som viktigast. Jag är glad över att alla som är involverade i Ryder Cup identifierar vikten av de val spelarna gör i stridens hetta på en av golfens största scener. Det och att vi uppmärksammar och firar de individer som tar sig an den här tävlingen med rätt inställning och som gör en poäng av att agera godhjärtat och kamratligt, säger Nicklaus.

– Det finns alltid något som definierar dig i Ryder Cup och att dela ut ett pris för att hedra ett sådant ögonblick är bra för golfen och Ryder Cup, säger Tony Jacklin.

Ryder Cup spelas i år på Whistling Straits i Wisconsin 24 september–26 september.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Jesper Johansson • 2021-07-07
TournyttJack NicklausRyder CupTony JacklinTournytt
Scroll to Top