Yes! Min toppade boll studsade i kanten och landade vid hål. Och gruppen framför ska inte spela vidare! Genrebild: Getty Images

Det egna spelet

Fem saker som ger golfronden nytt liv

Oväntade stunder av glädje kan lyfta spelet till nya höjder.

Text: Svensk Golf • 2023-05-30 Uppdaterad 2023-05-30

Golf handlar om så mycket mer än att få bollen i hål på så få slag som möjligt. Just den delen har vi inte full kontroll över utan måste rätta oss efter en mängd faktorer vi inte kan påverka. Ibland arbetar dessa delar till vår fördel på de mest oväntade vis och glädjen sprider sig i kroppen. Allra skönast mår vi när detta sker under golfrundor då spelet inte fungerar som vi önskar.

1. Gruppen framför kliver av efter nio!

Ett lågt speltempo har gjort att 18 hål är i fara. Den sega fyrbollen framför ger nytt hopp genom att kliva av efter nio hål. Glädjen är enorm och påminner om känslan du får när de ropar i högtalaren att din rad ska boarda flygplanet och alla framför dig måste lämna kön till gaten.

2. Bollen lägger sig uppeggad i ruffen

Du förtjänar inte att ha sådan tur men du tackar och tar emot när du ser att ditt sliceade utslag hamnat perfekt i ruffen, precis framför en rejält uppslagen torv. Härifrån kan det bara gå bra. 

3. Långputten som bara kan gå i

Du står långt från hål och känner dig allt annat än säker på varken hastighet eller riktning. I baksvingen funderar du till och med på om du ens har läst linjen korrekt. Men så fort du träffar bollen och ser den rulla iväg ett par meter så känner du att den här putten kommer gå i hål. Oftast stämmer känslan och bollen trillar över kanten. Enkel birdie… eller bogey.

4. Väderprognosen ändras

Ronden är planerad sedan en tid tillbaka. Det är såklart på en bana du aldrig har spelat förr och du spelar med personer du inte känner så bra. Prognosen säger vind och regn hela dagen och du vill helst av allt bara avboka, men det kan du inte. När du parkerar på banan regnar det men så fort du stiger ur bilen spricker det upp och du har ett antal timmar golf i strålande solsken framför dig. 

5. Dåliga slag, bra resultat

Vi slår många dåliga slag och får oftast exakt vad vi förtjänar – risiga lägen i dåliga områden på banan och får några minuter senare be kompisen att skriva ett streck i scorekortet. Men någon gång ibland så blir dessa missade slag fantastiska. Bollen studsar på stenar ut i fairway, studsar på vattenytan och tar sig upp på green. Toppade bunkerslag studsar på kanterna, rakt upp och rakt ner vid flaggan. Toppade chippar bromsas upp av flaggstången. Sneda utslag mot out skickas tillbaka in i spel av hyggliga tallgrenar. Felriktade puttar hjälps in på linjen av olagade nedslagsmärken. Med tanke på att våra bra slag ”alltid” hamnar i uppslagen torv så välkomnar vi den här utvecklingen.  

BONUS:

Banarbetarna åker in för lunch

Du har inga problem med att invänta banarbetare denna morgon. Och du går egentligen inte runt och stör dig på dem heller. Plötsligt ser du hur alla maskiner sätter kurs mot klubbhuset samtidigt. Det är dags för lunch och tystnaden som uppstår när maskinljuden försvinner visste du inte om att du behövde. Men nu när tystnaden är här. Ja, då mår du.


Text: Svensk Golf • 2023-05-30
SpelaEgna speletGolflistaListaSpela
Rulla till toppen