Tänk smartare på golfbanan så blir resultatet bättre och ronden roligare. Genrebild: Getty Images

Bättre spel 2023

10 saker som förstör din golfrond

Brukar du själv göra något eller flera av dessa misstag ute på banan?

Text: Svensk Golf • 2023-03-17 Uppdaterad 2023-03-17

Du ältar de dåliga slagen

Att justera teknik, grubbla över oförklarliga missar och föra över negativa insikter till nästa slag kommer inte leda till bättre spel. 
Försök att glömma alla dåliga slag, och ställ upp dig till bollen fri från nya, negativa svingtankar.

Du har ingen spelplan

Om du slår varje slag utan tankar på varför, vart och vad som ska ske därefter så kommer du tappa onödiga slag. 
Planera ronden och besvara frågorna:
Vilken klubba ska jag slå ut med och varför? Var vill jag slå nästa slag och med vilken klubba? Var vill jag inte hamna? Riskerar mitt klubbval att jag hamnar där? Vilken score är möjlig och hur uppnår jag den? Vilken score ska jag vara nöjd med och vad behöver jag göra för att garantera att åtminstone den uppnås?

Du överskattar din spelnivå

Inte ens proffsen har alla slag i bagen. Även om de vid tillfällen står för mirakulösa slag så är nyckeln till deras framgångar att de håller sig till slag som de behärskar, och har en större procentuell chans att verkligen lyckas med.
Tänk igenom en extra gång. Kan du verkligen skruva runt det här trädet? Nå över den bunkern? Träffa greenen från det här avståndet? 

Du tänker negativa tankar

Om du känner dig osäker redan på tankestadiet blir resultatet ofta dåligt. 
Tänk positivt och visualisera hur du VILL att bollen ska flyga, inte hur du INTE VILL att det ska gå.

Du höjer pulsen omedvetet

Att spela snabbt är önskvärt men tänk på att högt promenadtempo, stress, branta backar, värme, kyla, vind med mera påverkar kroppen.  
Ha en rutin som gör att du får koll på puls och andning. Ät och drick kontinuerligt under ronden. Värm upp och klä dig efter väder. 

Du utgår från att du alltid ska slå ditt allra bästa slag

Klart det kan gå! Men hur sannolikt är det? Det här framhålls ofta av tränare och proffs som det största felet amatörer gör. Att välja klubba och riktning som ger bästa möjliga resultat innebär ofta stora risker. Att basera sina slaglängder på längsta slaget någonsin med respektive klubba är inte heller rätt väg att gå. 
Lär av proffsen, de vet hur mycket de missar i värsta fall och anpassar ofta siktet efter den potentiella missen. 
Se över dina slaglängder noga. Räkna inte lyckoträffarna eller grova missar utan dra ett snitt från resten.
Ställ dig på rangen och uppskatta hur mycket du missar i sidled med varje klubba och åt vilket håll. Det är din spridning och det ska du ta med dig ut på banan och anpassa siktet efter. 

Du har inget stockshot

Alla slag i golf kommer med risker och vissa dagar går ingenting som man tänkt sig och ronden blir till ett konstant sökande och jagande. Det är framförallt då som det är bra att ha ett slag som du känner dig allra mest bekväm med, som du tränar ofta och som du utför likadant oavsett vad du har framför dig. 
Det här gäller inte enbart dagar du har det kämpigt, stockshots är bra att ha jämt och i alla delar av spelet. Ett slag från tee, ett transportslag, ett inspelslag, en typ av pitch, en typ av chipp….
Se till att behärska en typ av slag så bra som möjligt och inte många olika typer litegrann. 

Du stör dig på omgivningen

Bollen framför går långsamt, bollen bakom snabbt. Dina medspelare gör si och de gör så. Lägg inte energi på saker du inte kan styra över helt och hållet.   
Håll dig till din rutin. Hitta knep som gör att du slutar påverkas av det som stör. 

Du har ingen klar målsättning för slaget

”Commit to the shot” får alla proffs höra av sina caddies just före slaget. Svåröversatt men handlar om att bestämma sig för vad som ska göras och utföra just det. När du väl står vid bollen ska det inte finnas någon återvändo, du vet vad du ska göra och kommer göra det. Du får backa från bollen och börja om, byta klubba, ändra planen eller liknande. Men när du ställer upp dig igen gäller samma sak – det du bestämt dig för är vad som gäller.    
Det kommer inte alltid gå som du tänkt, men inställningen kommer göra att missarna blir färre. 

Du utvärderar inte läget

Många nöjer sig med att kolla hur bollen ligger i gräset och sedan anpassa sin sving för att träffa bollen på ett visst sätt. Då har man inte tänkt klart kring läget. 
Hur ligger bollen i förhållande till fötterna? Hur kommer det påverka slaget? Hur kan bollen tänkas flyga? Var kommer den landa då? 
Rangemattor är platta – om möjligt hitta lägen på rangen där du kan träna på olika typer av lägen. Gör likadant runt övningsgreen. Analysera alla slag ute på banan och fundera på varför det blev som det blev med tanke på bollens läge. 

Bonus:

Du ger upp för fort!

Det slarvas med uppvärmning eller så hinns den inte med. Du kanske är stressad eller har för höga förväntningar på dig själv och ronden. Låt därför inte nollpoängaren på ettan påverka resten av ronden. Det kan låta banalt men tänk ett slag i taget, hela tiden.  
Att dela upp ronden i sex stycken trehålare kan ge dig ny energi inför nästa trehålare om den föregående gick dåligt, en fräsch start helt enkelt.
Viktigt är också att inse att de dåliga slagen kommer påverka scoren på hålet. Försök inte att rädda situationen genom att forcera fram slag du inte behärskar.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2023-03-17
NyheterEgna speletGolflistaGolftipsListaNyheter
Rulla till toppen