Robin Stålebring ingår i Golfskolans tränarpanel och driver Stålebring Golf Academy på Öjestrand GC. Foto: Karl Nordlund

Golfskolan

Fem myter om backspin

Dags att reda ut vanliga missförstånd och rena gissningar om hur du får bollen att spinna bakåt.

Text: Robin Stålebring • 2022-08-19 Uppdaterad 2022-08-19

En boll som landar på greenen och spinner tillbaka mot flaggan är ett slag som många amatörer drömmer om att kunna göra.  Men få har koll på hur bakåtskruv verkligen skapas. Myterna och missförstånden kring detta är många samtidigt som gissningarna om hur man sätter bakåtskruv på bollen haglar.  Låt mig därför reda ut och slå hål på fem vanliga myter om backspinn.

1. Du behöver slå ned på bollen för att få bakåtskruv

En seglivad myt är att man skapar mer bakåtskruv när man slår ned kraftigt på bollen. I själva verket tenderar världens bästa spelare att inte vara särskilt branta på bollen. Vid inspel mot green med slag som har mycket bakåtskruv är proffsens attackvinkel ungefär fyra grader nedåt, vilket inte är särskilt brant med en bollplacering i mitten av stansen.

2. Höga slag har mest bakåtskruv

Att höga slag stannar fort är inte förvånande då landningsvinkeln är påtagligt brant. Bollen stoppas helt enkelt av den branta landningen och inte av mängden bakåtskruv som genereras. För höga inspel mot greenen har istället mindre bakåtskruv. Proffsen slår istället sina inspel med en utgångsvinkel på runt 30 grader (eller något lägre) för att skapa störst mängd med bakåtskruv.

3. Bara proffsen kan få bakåtskruv

Många amatörer har sedan länge gett upp tanken om att själva kunna slå ett inspel med bakåtskruv då det verkar för svårt och onåbart. Sanningen är att det är faktiskt inte är så svårt som man kan tro. Att få bakåtskruv handlar nämligen till stor del om friktion mellan boll och klubba. Friktionen mellan klubban och bollen behöver vara så stor som möjligt och detta uppnås snarare genom utrustning framför svingteknik. En mjuk boll med ett urethanskal och en ny wedge är vägen till spinn. I snitt byter proffsen ut sina wedgar efter endast 30 spelade varv…

4. En bollträff i klubbans mitt ger mest bakåtskruv

Vill man slå bollen långt från tee är det sant att en bollträff i klubbans mitt, sweetspot, är optimalt. När det kommer till att skapa så mycket bakåtskruv som möjligt på dina inspel ska du inte sträva efter att hamna precis i mitten av bladet, utan istället sikta på att träffa med den nedre delen wedgens träffyta. Om bollen träffar den nedre delen, vilket är på gränsen till en tunn träff, skapas en ”vertical gear effect” som innebär att klubbans dynamiska loft sänks och mängden med bakåtskruv slår i taket!

5. Om du skär bollen så får du mer bakåtskruv

Förr om åren talades det om att det skapas mer bakåtskruv i fall du skär bollen i ett svingspår som kommer utifrån och in. Alltså ett slag som liknar en stoppboll i tennis. Med dagens avancerade bollflyktsmonitor har man sett att proffsen i allt större utsträckning föredrar ett svingspår som är mer inifrån och ut. Att proffsen väljer att slå sina inspel med ett svingspår som skapar en liten draw medför att bollträffen tenderar till att hamna något lägre ned på klubbans träffyta. Något som skapar en stor mängd bakåtskruv.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:



Text: Robin Stålebring • 2022-08-19
GolfskolanGolfskolanRobin Stålebring
Scroll to Top