Mats Hagman från Bollnäs har lyckats göra tre hios under två heta, galna sommarveckor Foto: Privat

19:e hålet

Han gjorde tre hole-in-one på två veckor!

"Kan fortfarande inte förstå att detta inträffat"

Text: Magnus Bruhn • 2023-08-04 Uppdaterad 2023-08-04

Mats Hagman från Bollnäs GK har varit en aktiv golfare i över 30 år. Han har uppnått något som många spelare runt om i världen hoppas få göra i alla fall en gång i livet och han har inte lyckats med detta bara en gång, utan hela tre gånger under loppet av bara två veckor. Med ett handicap på 11,9 kan Hagman stoltsera med tre hole-in-one, där den första ägde rum den 16 juli och den tredje den 30 juli.

När han blev tillfrågad om den första av de tre fullträffarna berättar han:

– Den första skedde på hål 17 på Bollnäs, som är 144 meter långt. Jag slog en bra järn åtta som hamnade mitt på greenen, men på grund av greenlutningen kunde vi inte se om bollen gick i. Det var först när vi kom fram till greenen som jag upptäckte att bollen låg i hålet, säger Mats Hagman.

För en genomsnittlig golfspelare anses sannolikheten att göra en hole-in-one under en runda vara cirka 1 på 12 500, vilket innebär en chans på 0,0067 procent att få i bollen i hålet på ett slag. Sannolikhetsläran var dock ingenting Mats hade i åtanke när när han veckan efter gjorde sin andra hole-in-one på Eslövs korthålsbana. Han använde en 54 graders wedge från 80 meter och kunde inte se bollen gå i på grund av höjdskillnaden, utan det var först när han var kom upp på green som han upptäckte att bollen hade hamnat i hål.

Påföljande söndag spelade Mats två generationer med sin son på Bollnäs. Denna gång hittade han rätt på det trettonde hålet.

– Hålet är 110 meter långt och jag slog en lugnare pitch, men trodde att den skulle bli kortare än förväntat, så jag vände mig om. Då hör jag sonen skrika: Den går i! Den går i! När jag vände mig om såg jag att bollen försiktigt rullade i hålet. Det är verkligen 99 procent tur och bara en procent skicklighet. Jag kan fortfarande inte förstå att det här har inträffat, säger Mats Hagman.

För att beräkna sannolikheten att en spelare gör tre hole-in-one under en period på två veckor, måste vi göra en uppskattning av hur många rundor som spelas under den tiden. Om vi för enkelhets skull antar att spelaren går tio ronder multipliceras sannolikheten, alltså 0,0067 procent att göra en hole-in-one, med sig själv tre gånger, eftersom det är tre HIO som inträffat. Oddsen att en spelare gör tre hole-in-one under loppet på två veckor, alltså tio rundor, är en på 26,7 biljoner.

– Tanken var att fira med vännerna redan efter den första, men det kom alltid något i vägen. Nu kommer vi att fira alla tre slag med en champagnekväll tillsammans med vännerna innan semestern är över, säger Mats Hagman och skrattar.


Text: Magnus Bruhn • 2023-08-04
19:e hålet19:e håletBollnäs GKHole in oneMats Hagman
Scroll to Top