TaylorMade P790 bygger vidare på den individuella viktpositionering som användes i fjolårets uppdatering av syskonmodellen P770.

Utrustning

TaylorMade uppdaterar populära P790 med AI-design

Största nyheterna hittas innanför huven när vi provslår den fjärde generationen av järnmodellen.

Text: Eric Franzén • 2023-08-08 Uppdaterad 2023-08-08

2017 markerade premiären för den nya järnmodellen P790 – ett distansjärn med avancerad flermaterialskonstruktion där det stilrena bladutseendet andades tydligt moderna undertoner.

Sex år senare har vi nu nått den fjärde generationen av P790, som kommer att finnas i butik från och med den 1 september. Jämfört med inkarnationen från 2021 har de övergripande dragen i stort sett lämnats oförändrade på utsidan. Det tidigare blänkande området i mitten av baksidan har ersatts med ett band i tour satin scratch-finish (tänk borstat stål…) för att skapa en mjukare kontrast mot den matta pearl satin chrome-finishen som används på större delen av huvudena.

De största förändringarna kan istället skönjas på insidan. Här har ingenjörsteamet använt AI för att optimera konstruktionen av varje enskilt järn i setet. Likt det kompakta syskonet P770, används nu TaylorMades FLTD CG-lösning i huvudena, vilket i praktiken innebär att tyngdpunkten förändras progressivt mellan de olika järnen. Medan de allra lägsta järnen har utformats med en något lägre tyngdpunkt än tidigare, flyttas viktningen sedan successivt uppåt i huvudena för att säkra den rätta flykten samt den grad av kontroll och precision som individuellt eftersöks.

Den AI-drivna uppdateringen av konstruktionen har också resulterat i att en ny stavstruktur integrerats i chassit, för att kompensera det utrymme som uppstår i huvudena när vikt frigörs från det nu tunnare topp-partiet och omfördelas. Även denna struktur har individuellt positionerats i respektive järn för att förbättra ljud och träffkänsla. Den smidda och tunna träffytan understöds också av samma version av SpeedFoam Air, ett flexibelt inlägg av uretanskum, som introducerades i föregående generation av P790.

Pris: 2429/2857 kr per järn (stål/grafit).
Standardskaft stål: Dynamic Gold 105 (stiff), Dynamic Gold 95 (regular).
Standardskaft grafit: Mitsubishi MMT 75 (regular, MMT 65 (regular) och MMT 55 (A/senior).

Svensk Golf säger: Distansjärn som riktar sig till både den ambitiösa medelgolfaren och den mer erfarna spelaren som inte avvisar lite extra hjälp med fart och höjd är inte längre en unik företeelse. Med åren har produktgruppen utvecklats och mognat. Pålitlighetsnivån har ökat betydligt, och de tidigare oväntade, hetare träffarna som kunde skjuta iväg bollen på längden är numera ovanliga. Det faktum att Brooke Henderson har segrat på LPGA Tour med ett helt set P790-järn i bagen är ett tydligt bevis på den precision och kontroll som nu finns tillgänglig i denna typ av järn.

Med detta sagt, skulle ingen fortfarande förväxla P790 med ett smitt tourljärn i en blindtest. Detta bör inte tolkas som en övervägande negativ aspekt. När vi testar den senaste generationen fortsätter modellen att vara ett medryckande järn med en välavvägd explosiv träffkänsla där huvudets konstruktion genererar kraftfull flykt där bollen skjutsas på lite extra. Huvudets profil är inte den allra smalaste bakom bollen, vilket kompenseras av möjligheten att kombinera med P770 för de som föredrar något mer kompakta huvuden i de högre järnen. P790 fortsätter vara en av toppmodellerna i sin kategori, även om de som redan har de två senaste generationerna i bagen inte nödvändigtvis behöver känna sig tvungna att börja snegla mot den senaste uppdateringen till varje pris.

Missa inte heller vår video nedan där Nick Bonfield från TaylorMade går på djupet om uppdateringen av konstruktionen i 2023 års P790.


Text: Eric Franzén • 2023-08-08
UtrustningGolfutrustningJärnJernTaylorMadeUtrustning
Scroll to Top