Francesco Molinari, som här firar Europas seger 2018, blev den femte och sista vice-kaptenen till Ryder Cup i Rom senare i höst Foto: Getty Images

Tournytt

Ingen svensk vice-kapten i Ryder Cup

Molinari blev femte och sista europeiska vice-kapten till matchen i september.

Text: Martin Strömberg • 2023-08-17 Uppdaterad 2023-08-17

Under onsdagen offentliggjorde den europeiska Ryder Cup-kaptenen sitt femte och sista val av vice-kapten. Det blev den 40-åriga italienaren Francesco Molinari som gör sin bror Edoardo, danske Thomas Björn, belgaren Nicolas Colsaerts och spanjoren José-Maria Olazabal sällskap som vice-kaptener. Francesco Molinari har spelat i tre Ryder Cup och vunnit vid samtliga tre tillfällen. Han blev tillsammans med Edoardo första syskonpar att spela i Ryder Cup på 47 år under matchen 2010. Francesco utgjorde också ett framgångsrikt par tillsammans med engelsmannen Tommy Fleetwood under matchen 2018, samma år som Molinari vann The Open på Carnoustie. Molinari blev också historisk som första europeiska spelare att ta fem poäng av fem möjliga i Ryder Cup.

– Jag är mycket stolt över att få bli en del av Luke (Donalds) lag. I början av året hoppades jag kunna ta en plats som spelare men det är fortfarande en stor ära att få vara med som vice-kapten. Jag fick ett telefonsamtal från Luke och svaret var självklart för min del, berättar Molinari.

För den europeiska kaptenen Luke Donalds del var valet av Molinari lika självklart.

– Jag valde Francesco på grund av hans tidigare erfarenhet från Ryder Cup och för att han är en majorsegrare. Han har en enastående karriär och är dessutom italienare, och jag ville ha med honom antingen som spelare eller vice-kapten. Det kommer att bli fantastiskt att ha med både honom och Edoardo i Rom, förklarar Luke Donald.

Valet av Molinari innebär att vi inte får någon svensk vice-kapten i Rom i september. Det återstår nu att se om någon blågul spelare lyckas spela sig in i laget till Marco Simone GC under slutet av uttagningsperioden. Donald har bland annat meddelat den svenska rookien på PGA Tour, Ludvig Åberg, att han har möjligheten till ett wild card kvar och Åberg har därför valt att åka över till Europa för att spela D+D Czech Masters och Omega European Masters i Schweiz i slutet av augusti.

Omega European Masters är sista tävlingen sedan stängs rankingen där sex spelare blir direktkvalificerade, som därefter kompletteras med Luke Donalds sex kaptensval.


Text: Martin Strömberg • 2023-08-17
TournyttEdoardo MolinariFrancesco MolinariJosé-Maria OlazabalLudvig ÅbergLuke DonaldNicolas ColsaertsRyder CupThomas BjörnTommy FleetwoodTournytt
Scroll to Top