Missa inte kort. Inte långt. Inte vänster. Och framförallt inte höger. Foto: Getty Images

The Open Championship

Skräckhålet som kan avgöra The Open

Ombyggda par 3-hålet har redan blivit en snackis bland spelare och caddies.

Text: Olof Åsgård • 2023-07-18 Uppdaterad 2023-07-18

Den 151:a upplagan av The Open Championship på Royal Liverpool GC, Hoylake startar på torsdag. Inför tävlingen har ett ombyggt hål börjat diskuteras flitigt.
Hål 17, par 3, mäter endast 124 meter och är döpt till ”Little Eye”. Och det gäller verkligen att trä bollen genom ett nålsöga om den ska stanna på den upphöjda, välvda greenen.

Greenområdet är diaboliskt och lömskt med djupa bunkrar och nesliga avrinningsytor. Precision är en sak, att läsa av vinden och välja klubba därefter en annan.

Engelsmannen Matthew Jordan tog sig till The Open via kvalspel och är medlem på Hoylake. Han tror att hål 17 kan komma att avgöra hela mästerskapet.
– Någons drömmar kommer ta slut eller bli till verklighet. Jag är säker på att vi kommer få se saker hända där, säger hemmaspelaren Jordan till BBC.

James Bledge är banchef på Royal Liverpool. Han hoppas att hål 17 kommer intressera tv-tittare och åskådare under hela tävlingen och ge en dramatisk avslutning på majorn.
– Det är ett väldigt utmanande hål, men det är vad som behövs för de bästa i världen. Det är vad du vill ha som tittare. Golfbanor ska ha den där crescendokänslan som på Sawgrass och St Andrews, säger James Bledge till Golf Monthly. 

En som inte gillar det nya hålet är den erfarne caddien Billy Foster som bär åt Matt Fitzpatrick.
– Tyvärr tror jag att den här upplagan kan komma att bli ihågkommen för den katastrof som inträffade (på hål 17). Det var inget fel på det lilla par 3 som de hade förut. Nu har de skapat ett vidunder. Greenen är väldigt liten. Om du landar en fot för kort rullar bollen tillbaka ner i en kista under marken. Så djupt. Det här blir en utmaningen för de bästa i världen och de kommer göra sexor, sjuor och åttor. Gud hjälpe de 15-20-handicappare som spelar det här hålet varje vecka eftersom det är i stort sett omöjligt för dem, säger Foster till Golf Monthly. 

Hans spelare Fitzpatrick är inte lika frispråkig. 
– Intressant. Jag lämnar det så, säger Matt Fitzpatrick när han får frågor om hålet.

Under träningsvarven har spelare slagit allt från pitchingwedge till järnfemmor från tee på hål 17. Vid utslag med långa klubbor riskerar bollen att rulla av bakom green. Att missa höger och hamna i den djupa bunkern vill spelarna undvika till varje pris, men det återstår att se om deras skicklighet räcker till – vindstyrka och vindriktning kommer bli helt avgörande för klubbval och resultat på hålet.

– Om du leder vill du inte ha dramatiska hål, du vill ha tuffa stabila hål. Om du jagar så vill du ha sådana här dramatiska hål där du kan göra birdie men också tappa rejält. När du sitter på läktaren här under tävlingen tror jag att du kommer få se lite lidande och spänning, säger Padraig Harrington till The Open.

Idén om att bygga om hål 17 (som vanligtvis spelas som hål 15) väcktes 2019 och 2020 byggdes det om efter Martin Eberts design, där det största tilltaget är den rejält upphöjda puttytan. Ebert är den arkitekt som R&A plockar in för att genomföra förändringar på The Open-banorna.


Text: Olof Åsgård • 2023-07-18
TournyttMatthew FitzpatrickMatthew JordanRoyal Liverpool GCThe OpenTournytt
Rulla till toppen