Tystnad på golftävling? På Ullna gäller nya regler på hål 13 och 14, de två partyhålen.

Scandinavian Mixed

Det unika golfpartyt på Ullna

I eftermiddag höjs volymen och pulsen när ledarbollarna kommer till 13:e greenen

Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-10 Uppdaterad 2023-06-10

ULLNA. Quiet Please.

Inger är volontär och håller upp skylten med texten som alltid behövts för att tysta golfpubliken. 

Vi är vid 13:e hålets utslagsplats på Ullna G&CC, Här ska inget plötsligt ljud störa någon av golfens fokuserade stjärnor som just nu jagar scorer, placeringar, rankingpoäng och euros i Scandinavian Mixed på DP World Tour.

Dale Whitnell slår ut. Siffran 15 står med röd stil på volontärskollegans resultattavla. Engelsmannen leder tävlingen och är på väg mot banrekord. Möjligen en historisk 59:a? Men få verkar ännu bry sig.

– Alla är på väg till den 13:e greenen där uppe, säger Inger.
– Det är där det händer. Man ser att många är klädda för fest. För stämningens skull, inte för resultatet.
Framför allt för kombinationen: Party och golf.

Scandinavian Mixed har hittat sitt unika koncept. Förra sommaren var Halmstads 16:e hål det omtalade partyhålet där Ibiza-musiken spelades oavbrutet och rökbomber smällde när Henrik Stenson och de andra sänkte birdieputtar.

Tommy Larsson från Göteborg var DJ uppe på loungebaren och läktaren. Den här veckan är han tillbaka för att fixa stämningen på Ullna.

Konceptet är det samma, solen skiner ännu starkare över molnfria Ullna. Vi är vid den 13:e green och det ikoniska 14:e hålet som för 40 år sedan skapades med en ö-green ute i Ullnasjön av sin tids störste golfinnovatör Sven Tumba.

”Experience the Future of Golf”, är We Do Sports paroll.

– Allt är perfekt. Det här blev exakt som vi ville ha det, säger Henrik Hilford-Brander från den nämnda arrangören när han tagit trappan upp till partyläktaren.
– Tänk att detta har kunnat hända vid ett signaturhål som detta, fortsätter Henrik och tittar ner mot den 14:e utslagsplatsen där Annika Sörenstam står och provsvingar.

Här finns inga förbjudande skyltar. Texten ”Quiet Please” står inte någonstans.
Musiken spelas högt – men samtalsvänligt.
En annan bra kombination, fixad av Tommy Larsson och hans ljudtekniker.

– Jag sa det ändå till min pojkvän och caddie Adam när jag spelade det 14:e hålet: ”Jag hör knappt vad jag tänker”. Men jag lyckades fokusera och kunde också njuta av stämningen, sa Elin Arvidsson när ö-greenen träffats.

Världens största golfparty hålls i Phoenix varje vinter. Hålet på TPC Scottsdale kallas ”Coliseum”. Utmed ett helt korthål finns en läktare med plats för 3 750 skålande och skränande amerikanska supporters.

Ullna vinner utnämningen ”världens mest njutbara golfparty” vid sin plats ovanför den svenska golf- och insjöidyllen norr om Stockholm.

Ett par hundra lyckligt lottade har bokat sina premiumbiljetter. Golf och lunch ingår i paketet. Här finns barer, loungefåtöljer, drinkbord och läktarplatser på två sidor. Den ena vänd åt den 13:e greenen, den andra åt 14:e tee.

Runt en ishink med två flaskor Pol Roger sitter ett gäng och tillbringar eftermiddagen på skönast tänkbara sätt.

”En helhetsupplevelse i världsklass”, är en annan paroll.

– Det är bara att njuta av allt, säger Viktor, en av de fem i gänget.
– Jag bor annars i Dubai. Senast såg jag Alex Norén och Ludde Åberg när de spelade Hero Dubai Desert Classic på Emirates. Det var också kul. Men det här är minst lika bra.

På läktaren intill sitter Janne Schaffer, legandarisk gitarrist, kompositör och artist. Och golfare. Han har en annan tävling att jämföra med:
– Jag var faktiskt här när SEO spelades på Ullna på 80-talet. Det var annorlunda då, förstås. Jag fick se Seve Ballesteros  och de andra superstjärnorna spela. Nu tycker jag verkligen att de har lyckats med inramningen här på partyhålet, säger Janne och återgår till vännerna Johan Hampf och Per-Ulrik Johansson, PGA-chefen och Ryder Cup-spelaren.

Dale Whitnell slår sig upp till den trettonde greenen. Han får nöja sig med par på både hål 13 och 14. Vid klubbhuset signerar han sedan en 61:a för överlägsen ledning i Scandinavian Mixed inför helgen.

I eftermiddag kommer han tillbaka. Det är lördag, solen skiner och partyt fortsätter. Sannolikt med nya, ännu högre ljudnivåer. Tommy Larsson har valt musiken. Endast hos Inger nere vid 13:e tee kommer det att vara tyst.


Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-10
TournyttAnnika SörenstamDP World TourLadies European TourScandinavian MixedTournyttUllna G&CC
Rulla till toppen