Ludvig Åberg blir proffs och går direkt ut på PGA Tour. Foto: Getty Images

Nu börjar proffslivet

KLART: Ludvig Åberg går direkt till PGA Tour

Landslagscoachen: ”Han har egentligen inga svagheter.”

Text: Olof Åsgård • 2023-05-30 Uppdaterad 2023-06-02

Världens bäste amatörgolfare Ludvig Åberg har gjort sin sista start som amatör. Nu blir han proffs och är klar för spel på PGA Tour resten av den här säsongen och även nästa år då touren återgår till att spelas över ett kalenderår. 

23-årige Åberg från Eslöv toppar collegerankingen PGA Tour University efter att singelspelet i  NCAA D1 Men’s Championship avslutades på måndagen. Åberg gjorde ingen jättetävling och slutade på en för honom blygsam delad 29:e plats. Men försprånget på rankingen var rejält och Texas Tech-spelaren blir den första att spela till sig PGA Tour-rättigheter i det nya systemet. 

Fred Biondi vann tävlingen och slutar tvåa bakom Åberg i rankingen. Biondi och ytterligare tre spelare får fullt tourkort på undertouren Korn Ferry resten av den här säsongen samt en plats i finalkvalet till PGA Tour. 

Ludvig Åberg har varit världsetta bland amatörer av och till under de senaste två åren. Han har genomfört och fullföljt sin utbildning på Texas Tech University samtidigt som han från början har levererat och imponerat på golfbanan. 

Han är tillsammans med Jon Rahm de enda som tilldelats Ben Hogan Award för bästa collegespelare två år i rad. Under sin collegekarriär blev det åtta individuella segrar för Åberg, varav två raka i stortävlingen Big 12 Conference Championship. 

Han har vunnit två gånger på svenska touren och har redan hunnit med fem PGA Tour-tävlingar som amatör där han har klarat kvalgränsen tre gånger och slutat delad 24 som bäst (Arnold Palmer Invitational, bästa placering av en amatör i tävlingens historia). 

Nu börjar proffslivet och redan nästa vecka spelar han sin första tävling – RBC Canadian Open som spelas samtidigt som Scandinavian Mixed på Ullna. 

– Det är otroligt kul. Han har egentligen inga svagheter. Han är ett bra exempel på en person som går den här långa vägen. Han har hunnit gjort klart hela utbildningen ordentligt och varit världsetta av och till de sista två åren. Så han är verkligen värdig, säger landslagscoachen Jonnie Eriksson till TT.  

LÄS OCKSÅ:


Text: Olof Åsgård • 2023-05-30
TournyttCollegegolfLudvig ÅbergPGA TourTournytt
Rulla till toppen