Saken är klar. Linnea Johansson slutade åtta i finalkvalet och kunde sedan posera med sitt tourkort för 2023 tillsammans med tourchefen Mollie Marcoux Samaan. Bild: Getty Images

Kvalskolan

Fyra svenskor klara för LPGA Tour

Åtta rundors kvalmaraton under två veckor. Linnea Johansson bästa svenska.

Text: Bo Hansson • 2022-12-12 Uppdaterad 2022-12-12

Fem svenskor fanns med i det 144 hål och två veckor långa finalkvalet till LPGA Tour där de 45 bästa skulle få ett kort till LPGA Tour nästa säsong.
Kvalet spelades på två klubbar i Alabama. Först fyra ronder på Magnolia Grove. Sedan drogs en kvalgräns där de 70 bästa plus delningar gick vidare till vecka två på Highland Oaks GC, också i Alabama, där det spelades ytterligare fyra ronder.
Louise Ridderström, Linnea Johansson, Dani Holmqvist, Beatrice Wallin och Ellinor Südow tog sig alla vidare till den andra veckans spel.

Inför den åttonde och sista rundan låg alla utom Wallin innanför 45-strecket.
Så förblev det.
Linnea Johansson, som gjorde 20 starter och klarade 11 kvalgränser på LPGA Tour 2022, slutade –21 totalt och blev därmed ensam åtta. Johansson kan alltså fortsätta spela på LPGA Tour.
– En fantastisk känsla. Det är ett maraton att spela 144 hål och när man är klar så är man klar och det finns ingenting mer man kan göra. Det är en sådan lättnad, sa Linnea Johansson efteråt.
Hon får sällskap av Ellinor Südow som slutade på en delad 17:e plats (–17), Dani Holmqvist (d21, –16) och Louise Ridderström (d34, –13).
– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är en dröm som blir verklighet. Jag spelade ju från första steget och jag visste inte vad jag skulle förvänta mig. Att klara sig igenom alla stegen och stå här topp tjugo och få en riktigt bra status nästa år … Det är så coolt. Det är overkligt, sa Ellinor Südow.

Det krävdes elva under par för att få ett kort. Beatrice Wallin (–9) var två slag ifrån på en delad 49:e plats.
Finalkvalet vanns av sydkoreanskan Hae Ran Ryu. Hon var 29 under par efter åtta rundor.

De spelare som slutade 1–20 i får kategori 14, de som slutade 21–45 får kategori 15.
De som klarade kvalgränsen men blev utanför topp 45 får spelrättigheter på Epson Tour, undertouren till LPGA.

RESULTAT


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2022-12-12
TournyttBeatrice WallinDani HolmqvistEllinor SüdowLinnea JohanssonLouise RidderströmLPGA Tour Q SeriesTournytt
Rulla till toppen