Madelene Sagström är an av de svenska spelare som imponerar på greenerna under 2022 // Foto: Getty Images

Svenskarna som glänser på tourerna

Här är statistiken som talar för svenskarna.

Text: Oskar Nilsson • 2022-08-03 Uppdaterad 2022-08-03

För att kunna hävda sig på golfens allra största tourer måste proffsen få ut maximalt av sina spetsegenskaper. Tittar man närmare på svenskarna som presterar allra bäst har de alla styrkor som urskiljer dem i den djupa statistik som tourerna löpande samlar in. Här är en sammanställning över vilka kategorier som de glänser extra mycket i.

Foto: Getty Images.

Henrik Norlander, PGA Tour – Järnspelet

Att Norlanders främsta styrka återfinns i hans järnspel kommer kanske inte som någon större överraskning. Sett till PGA-tourens statistik är han näst bäst på touren sett till att träffa green från 150-175 yards med en träffprocent på 72,60. Bäst på PGA-touren från 150-175 yards är Hideki Matsuyama med 72,77 procents träffsäkerhet.

Foto: Getty Images

Jens Dantorp, DP World Tour – Puttning

Svensken stod för en fin insats under helgen och hamnade till slut på en delad femteplats när DP World Tour-tävlingen Hero Open avgjordes på Fairmont St Andrews. Dantorp kan dessutom glädja sig över att han är bäst på DP World Tour när det kommer till att undvika treputtar med i genomsnitt 0,08 treputtar per runda. På samma lista återfinns även Alexander Björk på en fjärdeplats med i genomsnitt 0,27 treputtar per runda.

Foto: Getty Images

Madelene Sagström, LPGA Tour – Puttning

Sagström väntar fortfarande på att bärga sin andra titel på LPGA-touren efter sin vinst på Gainbridge LPGA i början av 2020. Den innevarande säsongen är hon alltjämt den svenska som spelat in flest poäng på världens bästa damtour. Hon är rankad sexa sett till längd från tee och trea sett till ’strokes gained putting’. Under säsongen har hon genom sin puttning tjänat i snitt 1,180 slag per runda mot resten av fältet. En förbättring jämfört med fjolårssäsongen då hon rankades som nummer 14 med i genomsnitt 0,980 tjänade slag per runda. Kombinationen av långa drives och fin puttning har bidragit till att hon gjort fjärde flest rundor under par samtidigt som hon ligger femma på listan över antalet gjorda birdies.

Foto: Getty Images

Alex Norén, PGA Tour – Puttning

Med en andraplats och ytterligare två topp 10-placeringar är Norén den svenska spelare med bäst resultat under årets säsong på PGA-touren. Han ligger på 59:e plats i FedEx Cup-rankingen och när det kommer till puttar från 10-15 fot (cirka 3 – 4,5 meter) är han absolut bäst med lyckade försök i över 42 procent av fallen. En klart förbättring jämfört med förra säsongen då Norén rankades 161:a inom samma kategori med en sänkningsgrad på strax under 27 procent.

Foto: Göran Söderqvist

Linn Grant & Maja Stark, Ladies European Tour – Snittscorer

Stark och Grant har bägge två stått för strålande insatser under säsongen och ligger etta respektive tvåa på Race to Costa del Sol. Gemensamt för svenskorna är att de ligger högt upp rankinglistan sett till snittscore, Stark fyra (69.27) och Grant femma (69.63). Statistiken vittnar även om att de är bra på det mesta utan

att nödvändigtvis vara bäst inom något fält. De ligger 33:a och 37:a sett till längd från tee, 27:a och 21:a sett till greenträffar samt 14:e respektive sjua sett till antal puttar per runda.

Foto: Getty Images

Jonas Blixt, PGA Tour – Puttning

Enligt statistiken återfinns den 38-årige svenskens främsta styrkor i hans närspel. Sett till puttar från över 25 fot (7,62 meter) är han rankad femma på PGA-touren med en träffprocent på 9,76. I fallen då han missat greenen är han även näst bäst på touren när det kommer till att göra par eller bättre från fringen.

Foto: Göran Söderqvist

Vincent Norrman, Korn Ferry Tour – Långa spelet

Den unga svensken ligger just nu på 24:e plats på Korn Ferry-tourens poänglista där de 25 bästa spelarna belönas med ett PGA Tour-kort vid säsongens slut. Av samtliga spelare är Norrman rankad etta inom ’ball striking’. Måttet för ball striking vittnar om de totala insatserna från tee i kombination med antalet träffade ’greens in regulation’. Under säsongen har svensken träffat green på rätt antal slag i över 76 procent av försöken vilket även gör honom bäst inom den enskilda kategorin. Förra säsongens bästa ’ball striker’ på Korn Ferry-touren var ingen mindre än Will Zalatoris, och förhoppningsvis ger detta en indikation på vart Norrmans karriär är på väg.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Oskar Nilsson • 2022-08-03
TournyttAlexander NorenDP World TourHenrik NorlanderJonas BlixtKorn Ferry TourLadies European TourLinn GrantLPGA TourMadelene SagströmMaja StarkPGA TourStatistikTournyttVincent Norrman
Rulla till toppen