Hideki Matsuyama trivs framför publiken med puttern i handen. Foto: Getty Images.

PGA Tour

Matsuyama vänder och vinner med en eagle på första särspelhålet

Se Matsuyama slå en otrolig spoon från 250 meter, och lämna sig eaglen för seger.

Text: Axel Bridal • 2022-01-17 Uppdaterad 2022-01-17

Inför söndagen och den sista rundan på Sony Open var Russell Henley i ensam ledning med Hideki Matsuyama två slag bakom. 

På de första nio hålen puttade Henley hem fyra birdies och en eagle, och utökade ledningen till Matsuyama. När de ställde upp sig för att slå ut på hål 10 hade Henley en femslagsledning och tävlingen såg i princip ut att vara avgjord. 

Söndagseftermiddagar är dock något som Matsuyama har lärt sig att hantera. Masters-vinnaren puttade hem birdies på hål 10 och 11, samtidigt som Henley gjorde en bogey. Den stora ledningen var därmed inom räckhåll för Matsuyama som fick momentum.  

Ett steg i taget, lugnt och försiktigt, närmade sig Matsuyama ledaren, men det skulle dröja hela vägen fram till det 18:e hålet innan japanen kom ikapp. På greenen på det sista hålet puttade Matsuyama hem sin sjunde birdie för dagen men Henley hade en kortare putt för att vinna. Henley missade putten för segern, Matsuyama var ikapp på -23, och de båda spelarna begav sig tillbaka till tee på hål 18 för det första särspelhålet. 

Särspelet 

Henley höll en träklubba i handen och slog ut först, rakt ner i bunkern till höger om fairway. Matsuyama såg Henleys placering och tog fram en hybrid som han slog mitt i fairway, tillräckligt långt fram för att nå upp på två på det 18:e hålet, par 5. 

Med solen i ögonen slog Matsuyama sitt andra slag från cirka 250 meters avstånd, och det blev en riktigt fullträff. Bollen skruvade sig från vänster till höger och tog sig hela vägen fram till hål, och lämnade sig själv en kort putt för eagle. 

– Det var ett perfekt nummer för mig för en trä 3 med fade, 276 yards vänster till höger, följa vinden. Jag visste att greenen var mjuk nog att hålla kvar den, och jag gjorde det. För att vara ärlig såg jag inte den, men alla började jubla så jag visste att den var bra, säger Matsuyama till PGA Tour.

Henley skulle slå sitt tredje slag efter att ha spelat fram sig från bunkern, och det slaget behövde limmas vid flaggan för att han skulle ha en chans. Dessvärre, med kanske lite för mycket adrenalin i kroppen flög Henley bollen över green och in mellan tv-torn och läktare.

Henley lyckas inte rädda paret och hålade ut för en bogey. Direkt efter steg Matsuyama upp bestämt till bollen, puttade i för en eagle och vann sin första vinst för 2022 och den andra på säsongen. 

Se höjdpunkter från den mäktiga vändningen och särspelet här nedan.

Henrik Norlander delad 55

Efter scorerna 68, 67, 70, 68 slutade den enda svensken i Sony Open 2022 Henrik Norlander på totalt sju under par. En stabil start på året som förhoppningsvis blir ett bra sådant med flera klarade kvalgränser och strider om topplaceringar.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Axel Bridal • 2022-01-17
TournyttHideki MatsuyamaPGA TourRussell Henley
Rulla till toppen