En stark avslutning tog Rikard Karlberg upp till en andraplats i Irish Open och därmed tog han en plats i The Open om två veckor // Foto: Getty Images

Europatouren

Karlberg tvåa i Irland – klar för The Open

Urstark avslutning gav göteborgaren majorplats och ett jättekliv på Race to Dubai-listan.

Text: Martin Strömberg • 2021-07-04 Uppdaterad 2021-07-05

Utgångsläget var gott från en delad fjärdeplats inför avslutningsronden av Irish Open.

Men trots att Karlberg spelade stabilt sista dagen såg han länge ut att vara avhängd från den absoluta toppstriden och därmed också avhängd från en av de tre platserna till The Open om två veckor.

Lucas Herbert och Johannes Veerman seglade iväg i toppen. Skotten Grant Forrest och italienaren Francesco Laporta hakade på och med fem, sex hål kvar av Karlbergs rond såg det ut att som bäst bli placering mellan 5 och 10. Men det stentuffa 18:e hålet på Mount Juliet blev Karlbergs räddning och tyvärr dessvärre ett par andra spelares mardröm.

Åt Herberts seger gick det inte att göra något åt. Australiensaren var stabil, gick runt på 68 slag sista dagen och med sina 19 under par blev segermarginalen tre slag före Karlberg, som klättrade viktiga placeringar på slutet.

Karlberg gjorde birdies på hål 15 och 17 men behövde fortfarande att spelare framför honom tappade slag på slutet. Både Forrest och Laporta fick stora problem på sluthålet och både gjorde till slut dubbelbogey.

När Karlberg sedan själv chippade i från långt håll för birdie på det svåra avslutningshålet för 67 slag och 16 under par totalt var saken klar, han var som sämst delad tvåa.

– Det är helt galet det här spelet. Jag kom in i tävlingen tack vare att några spelare satt på ett plan från USA och var tvungna att sitta i karantän. Man får chansen och man får nästan dåligt samvete mot de andra spelarna eftersom man vet hur stressigt allting är. Men jag är såklart väldigt lycklig just nu, sa Karlberg efteråt.

När sedan också Johannes Veerman tappade slag på sluthålet hoppade Karlberg upp på en ensam andraplats.

Tillsammans med Herbert och Veerman blev han i och med placeringen klar för The Open på Royal St Georges om två veckor.

Den ensamma andraplatsen innebär också en rejäl skjuts på Race to Dubai där Karlberg klättrar från 174:e till 37:e plats, ett hopp på 137 placeringar och naturligtvis kommer han också att klättra rejält från sin 611:e plats på världsrankingen när den nya listan presenteras på måndagen.


Klicka här för fullständiga resultatText: Martin Strömberg • 2021-07-04
TournyttEuropean TourFrancesco LaportaGrant ForrestJohannes VeermanLucas HerbertRikard KarlbergTournytt
Rulla till toppen